Chleb „Wszystkie Bąbelki”, sprawdzony i sprytny przepis, zrobisz go w niecałe 3 godziny: wygląda tak samo jak ten w piekarni

Przygotowanie chlebka „z bąbelkami” jest bardzo proste: chrupiące i mięciutkie jak chmurka, zrobisz to w niecałe 3 godziny, dzięki czemu już nigdy nie pójdziesz do piekarni!

W niecałe trzy godziny, można upiec miękki i smaczny chleb który idealnie naśladuje ten kupiony w piekarni, a nawet lepiej! Wystarczy krok po kroku podążać za przepisem znanej blogerki kulinarnej Gabriela Rapanello.

Chleb ten, znany z chrupiącej skórki i wnętrza o strukturze plastra miodu, wykorzystuje precyzyjną, ale prostą technikę, dostępną nawet dla mniej doświadczonych. Wreszcie nie będzie już potrzeby robienia biga ani czekania godzinami na zakwaszenie. Nie traćmy czasu i dowiedzmy się, jak postępować.

Jak zrobić chleb „wszystko się gotuje”, sprytny przepis: składniki i przygotowanie

Z tym sprytna i łatwa technika można stworzyć pachnący i smaczny bochenek chleba jak u piekarza. Naprawdę potrzeba bardzo niewielu składników i dużo miłości, aby zrobić coś wyjątkowego i naprawdę smacznego. Zobaczmy szczegółowo wszystkie kroki, aby nie popełnić błędów.

Składniki

  • 500 g mocnej mąki typu 1
  • 400 ml wody
  • 5 g soli
  • 3 g suchych drożdży piwnych
  • lub świeże drożdże piwne 9 gr

Przygotowanie

  1. Wlać do miski mąka, drożdże i sól. Dodawaj stopniowo woda aby uniknąć tworzenia się grudek. Wyrabiać przez co najmniej 5-6 minut i wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy ciasto na godzinę w temperaturze pokojowej.
  2. Po godzinie odpoczynku lekko zwilż ręce i kontynuuj dwie rundy fałd. Ten etap jest kluczowy dla nadania ciastu struktury. Następnie ponownie odstawiamy ciasto pod przykryciem na kolejną godzinę.
  3. W tym momencie kontynuować rozszerzanie ciasta w obie strony i zwiń go samodzielnie. Postępuj w ten sposób dwa razy. Następnie przykryj i odczekaj 15 minut. Nadaj preferowany kształt, przełóż chleb na blachę i odstaw na kolejne 5 minut.
  4. Teraz przejdź do I nacięcia na powierzchni trochę chleba. Rozgrzać piekarnik. Gotuj w temperaturze 250 stopni przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30 minut, aż chleb będzie złocisty i chrupiący.

Wykonując dokładnie te kroki, dostaniesz chleb”wszystko wrze” doskonałyz nieodpartą skórką i miękkim wnętrzem o strukturze plastra miodu, idealne do towarzyszenia posiłkom lub do spożycia na gorąco z piekarnika. Będzie lepsze niż u piekarza, odtąd już go nie kupisz. Wypróbuj, a nie pożałujesz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *