Bugle olśniewa pysznym orzechowym smakiem: Jak prawidłowo ją zasiać i wykorzystać w kuchni

Mało wymagające warzywa liściaste, które może uprawiać nawet początkujący. Ponadto trąbka oferuje różnorodne zastosowania w kuchni. A co z siewem? Na co uważać podczas uprawy?

Trąbka janowcowa charakteryzuje się delikatnymi liśćmi o pysznym orzechowym smaku. Jest to mało wymagające warzywo, które można uprawiać praktycznie przez cały rok.

Jak siać i rosnąć

Trąbka potrzebuje stanowiska słonecznego, gleby przepuszczalnej, nawożonej nawozami organicznymi. Jeśli zasiejesz trąbkę wczesną wiosną, potem późnym latem i w połowie jesieni, będziesz mieć gwarancję zbiorów świeżych warzyw przez cały rok. Jeśli chcesz zbierać trąbkę tylko zimą, poczekaj z zasiewem do końca lata. W przypadku zimowej pogody warzywa należy zabezpieczyć włókniną.

Siew odbywa się w bruździe o głębokości 1 cm. Odległość między rzędami powinna wynosić 25 cm. Dorosłe sadzonki należy rozmieścić w odległości około 15 cm od siebie. W pierwszych tygodniach po siewie konieczne jest regularne podlewanie i częste okopywanie, aby zminimalizować występowanie chwastów. W przypadku bardzo zimnej pogody trąbkę należy przykryć, aby nie ustała jej wzrost.

Dobry czas na żniwa

Trąbkę można zbierać, gdy wyrośnie około czwartej pary liści. Możesz użyć całej rośliny, jeśli odetniesz korzenie, lub możesz po prostu oderwij największe liście i pozwól roślinie dalej rosnąć. Najlepiej jednak zebrać trąbkę jak najszybciej.

warzywa

Zdjęcie: Pixabay

Wszechstronne zastosowanie w kuchni

Z jednej strony jest idealnym zamiennikiem sałaty, gdy nie jest na nią sezon. Do sałatek używa się całych liści. Z oliwy, octu, musztardy i soku z cytryny można zrobić doskonały sos do trąbki, który można doprawić odrobiną soli i pieprzu, można dosłodzić cukrem lub miodem. Borowiki można jednak przetwarzać podobnie jak szpinak. Świetnie smakuje także w sosach, smażonych mieszankach warzywnych, ale także na makaronach itp.

Polníček dobrze komponuje się z rzodkiewkami, serami, rybami. Nadaje się również do napojów witaminowych w połączeniu z bananem, jabłkiem, awokado lub imbirem.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *