Małże to uniwersalny składnik w kuchni, ale często trudno jest je wyczyścić. Dzięki temu trikowi zrobisz to w kilka minut!
Nadziewane, smażone, z spaghetti, w sosie pieprzowym: można by wymienić dziesiątki przepisów, w których głównymi bohaterami są małże. Te mięczaki mogą niektórym wydawać się brzydkie, ale są naprawdę smaczne, niezależnie od tego, jak są przygotowane.
Jednakże, gdy są one stosowane w niektórych preparatach, dla niektórych jeden z najtrudniejszych kroków może dotyczyć czyszczenia. Wiele osób spędza dużo czasu na ich czyszczeniu, nawet godzinami. Inni jednak wolą, żeby zrobił to za nich ktoś inny. Faktycznie istnieje pewien sposób, aby w ciągu kilku minut idealnie oczyścić małże i mieć je natychmiast dostępne do ugotowania.
Sposób na oczyszczenie małży w kilka minut
Jeśli chcesz mieć smaczny sos z małży, spaghetti z pomidorami i małżami lub nadziewane małże, jedną z przeszkód, które często możesz napotkać, jest czyszczenie tych mięczaków. Usunięcie wszelkich osadów, które mogą znajdować się na skorupce, brudu i pozostałości, jest niezbędne dla powodzenia potrawy, a także dla Twojego zdrowia. Z tego powodu należy zawsze dokładnie oczyścić małże przed ich gotowaniem.
Dzięki temu trikowi naprawdę wystarczy tylko 5 minut, aby je idealnie wyczyścić i móc od razu je ugotować. Aby to zrobić, potrzebujesz:
- Sól gruboziarnista
- 2 x plastikowe torby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Procedura jest następująca:
- Połóż małże na durszlaku, a następnie usuń je z siatki.
- Wyrzuć wszystkie połamane lub otwarte małże.
- Umyj małże pod bieżącą wodą.
- Umieść kilka małży w plastikowej torbie razem z małżami sól gruboziarnista i zamknij to.
- Umieść plastikową torbę w innej plastikowej torbie.
- Pocieraj małże w torebce przez około 5 minut.
- Otwórz torebkę, wyłóż małże na durszlak i opłucz je pod bieżącą wodą, aby usunąć pozostałości.
- Sprawdź, czy małże są bardzo czyste i w razie potrzeby usuń pozostałości za pomocą siatki.
- Odłącz bisior.
Wszystko, czego potrzebujesz, to trochę grubej soli i kilka plastikowych torebek na żywność, a bez stresu i zmartwień małże będą idealnie czyste i błyszczące, gotowe do użycia do dowolnego przygotowania i przepisu.
Odtąd nie będziesz już musiał spędzać godzin na ich czyszczeniu ani brudzić całej kuchni: metoda grubej soli i plastikowych torebek jest bardzo łatwa do zastosowania w praktyce i nie brudzi wielu przyborów kuchennych.