Aby w pełni wykorzystać zalety pomarańczy, wykorzystaj je nie tylko do przygotowania smacznego soku, ale także do podania tych potraw na stół.
Pomarańcze to owoce bogate w składniki odżywcze przydatne dla zdrowia organizmu. Jak wiemy, szczycą się one wieloma zaletami. Przede wszystkim są ważnym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C. Działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie, chronią cholesterol przed utlenianiem, wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwzakrzepowo i pomagają kontrolować cholesterol.
Krótko mówiąc, są prawdziwym ratunkiem! Aby jednak jak najlepiej wykorzystać ich pozytywne skutki, należy nie używaj ich tylko do przygotowania dobrych soków, ale dodawaj je jako składniki swoich potraw.
Jeśli nie wiesz jak to zrobić, skorzystaj z naszych rad, a nie pożałujesz. Tutaj jesteś kilka prostych i smacznych pomysłów co z pewnością będzie Ci odpowiadać.
Nie tylko na sok: 5 pysznych przepisów, dzięki którym możesz wykorzystać zalety pomarańczy także na stole
Zjedzenie pomarańczy lub wypicie dobrego soku to super skuteczny sposób na zadbanie o swoje ciało przy stole. Być może jeszcze tego nie wiesz ten owoc można dodać bezpośrednio do niektórych bardzo pysznych przepisów. Czy chcesz dowiedzieć się więcej? W takim razie nie marnuj więcej czasu i od razu zapoznaj się z kolejnymi akapitami. Jesteś rozpieszczany wyborem!
- Sałatka: Pierwszym świeżym i oryginalnym pomysłem na wykorzystanie pomarańczy w kuchni jest dodanie jej fragmentami do sałatki. Idealnie komponuje się z koprem włoskim i krewetkami, ale także z zielonymi warzywami liściastymi, takimi jak rukola. Można go pokroić razem ze skórką lub wyciąć samo serce. Rezultat jest zawsze wyjątkowy.
- Mięso: pomarańcza dobrze komponuje się również z niektórymi rodzajami mięsa. Na przykład, . Wystarczy podsmażyć pierś na patelni, dodać sok pomarańczowy i gotowe. Alternatywnie idealnie nadaje się również do gotowania kaczki lub wieprzowiny.
- Ryba: jeśli chcesz przygotować świeże i smaczne drugie danie, koniecznie spróbuj łososia z imbirem i pomarańczą. Zrób marynatę z soku pomarańczowego, startego imbiru, mielonego czosnku, sosu sojowego i miodu i użyj jej do marynowania steku z łososia, a następnie usmaż go na grillu lub na patelni.
- Sery: dla miłośników serów pomarańcza idealnie komponuje się z kozim serem. Następnie podawaj świeży ser w towarzystwie sałatki pomarańczowej lub przygotuj chrupiące grzanki chlebowe z kozim serem, kawałkami pomarańczy i miodem.
- Pesto: można też przygotować pyszne pesto z pomarańczą. Usuń nasiona, obierz i oskóruj, a pomarańczę zmiksuj blenderem z migdałami, kaparami, bazylią i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Na koniec użyj mieszanki do przyprawienia makaronu lub risotto.
Wybierz swój ulubiony przepis i natychmiast podaj go na stół!