Bez pieczenia: batoniki z sernikiem dyniowym

Dziś przedstawiamy Państwu wspaniały, którym możecie zachwycić swoich gości i rodzinę podczas wakacji. Poza tym, że jest zdrowy, nie trzeba go piec i ma długi termin przydatności do spożycia.

Składniki na Batony Sernik Dyniowy:

Dla podkładu:

135 g płatków owsianych

50 lat

5 łyżek olej kokosowy (stopiony)

2 łyżki stołowe. agawa

5-6 randek.

Do wypełnienia:

280 g nerkowców namoczonych przez noc

120 g mleka kokosowego z puszki

230 g puree z dyni

55 g oleju kokosowego (roztopionego)

2 łyżki syropu z agawy

1 łyżeczka cynamon

1/2 łyżeczki ożywić

1/4 łyżeczki gałka muszkatołowa.

Do dekoracji:

szczypta prażonych migdałów

płatki kokosowe

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Ponieważ ciasto to nie jest pieczone, przygotuj silikonowe formy, w których będziesz go robić.

Do blendera dodaj płatki owsiane i orzechy włoskie. Mieszaj, aż składniki się połączą i będą przypominały mąkę. Dodaj pozostałe składniki bazowe i ponownie wymieszaj, aż uzyskasz lepką masę. Powinien być łatwy w kształtowaniu i składaniu.

Powstałą mieszaninę rozprowadza się do używanej formy silikonowej. Dobrze dociśnij do dna i wypoziomuj powierzchnię tak, aby uzyskać ładny, płaski spód pod farsz. Odstawić do czasu, aż przygotujemy nadzienie.

Najpierw nerkowce są myte z wody, w której stały. Jest puree. Dodaj do blendera wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami (z wyjątkiem dyni) i miksuj, aż uzyskasz kremową, gładką mieszankę. Połowę powstałego nadzienia dodaje się do bazy, pozostałą połowę uciera się z dynią, aż do uzyskania biało-pomarańczowej mieszanki

Pozostaw formę w zamrażarce do stwardnienia na około 30 minut. Następnie puree z dyni dodaje się do drugiej mieszanki pozostawionej w blenderze i ponownie miksuje do uzyskania ładnego pomarańczowego koloru. Być może trzeba będzie dodać trochę więcej mleka kokosowego, jeśli mieszanina będzie zbyt gęsta.

Do białego nadzienia dodać resztę nadzienia i posypać prażonymi migdałami i kokosem.

Przed pokrojeniem lub wyjęciem z formy należy przechowywać w lodówce (najlepiej przez całą noc) przez co najmniej 2 godziny.

Batony należy przechowywać w lodówce, aby się nie stopiły. Ich trwałość jest dość długa, a jeśli chcesz ją przedłużyć – przechowuj je w zamrażarce nawet 1-2 miesiące. Przed spożyciem pozwól im osiągnąć temperaturę pokojową i możesz podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *