Dziś przedstawiamy Państwu wspaniały, którym możecie zachwycić swoich gości i rodzinę podczas wakacji. Poza tym, że jest zdrowy, nie trzeba go piec i ma długi termin przydatności do spożycia.
Składniki na Batony Sernik Dyniowy:
Dla podkładu:
135 g płatków owsianych
50 lat
5 łyżek olej kokosowy (stopiony)
2 łyżki stołowe. agawa
5-6 randek.
Do wypełnienia:
280 g nerkowców namoczonych przez noc
120 g mleka kokosowego z puszki
230 g puree z dyni
55 g oleju kokosowego (roztopionego)
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka cynamon
1/2 łyżeczki ożywić
1/4 łyżeczki gałka muszkatołowa.
Do dekoracji:
szczypta prażonych migdałów
płatki kokosowe
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Ponieważ ciasto to nie jest pieczone, przygotuj silikonowe formy, w których będziesz go robić.
Do blendera dodaj płatki owsiane i orzechy włoskie. Mieszaj, aż składniki się połączą i będą przypominały mąkę. Dodaj pozostałe składniki bazowe i ponownie wymieszaj, aż uzyskasz lepką masę. Powinien być łatwy w kształtowaniu i składaniu.
Powstałą mieszaninę rozprowadza się do używanej formy silikonowej. Dobrze dociśnij do dna i wypoziomuj powierzchnię tak, aby uzyskać ładny, płaski spód pod farsz. Odstawić do czasu, aż przygotujemy nadzienie.
Najpierw nerkowce są myte z wody, w której stały. Jest puree. Dodaj do blendera wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami (z wyjątkiem dyni) i miksuj, aż uzyskasz kremową, gładką mieszankę. Połowę powstałego nadzienia dodaje się do bazy, pozostałą połowę uciera się z dynią, aż do uzyskania biało-pomarańczowej mieszanki
Pozostaw formę w zamrażarce do stwardnienia na około 30 minut. Następnie puree z dyni dodaje się do drugiej mieszanki pozostawionej w blenderze i ponownie miksuje do uzyskania ładnego pomarańczowego koloru. Być może trzeba będzie dodać trochę więcej mleka kokosowego, jeśli mieszanina będzie zbyt gęsta.
Do białego nadzienia dodać resztę nadzienia i posypać prażonymi migdałami i kokosem.
Przed pokrojeniem lub wyjęciem z formy należy przechowywać w lodówce (najlepiej przez całą noc) przez co najmniej 2 godziny.
Batony należy przechowywać w lodówce, aby się nie stopiły. Ich trwałość jest dość długa, a jeśli chcesz ją przedłużyć – przechowuj je w zamrażarce nawet 1-2 miesiące. Przed spożyciem pozwól im osiągnąć temperaturę pokojową i możesz podawać.