Terapeuta mówił o pokarmach wywołujących zapalenie żołądka





Zapalenie błony śluzowej żołądka to nazwa nadana zmianom zapalnym i dystroficznym w błonie śluzowej żołądka, które występują z różnych powodów. Istnieją dwie główne formy tej choroby – ostra i przewlekła. Rosyjska lekarz pierwszego kontaktu Elena Tresko na swojej stronie w sieci społecznościowej TikTok wyjaśniła, które pokarmy mogą wywołać zapalenie błony śluzowej żołądka.

W szczególności lekarz powiedział:

– Zapalenie błony śluzowej żołądka wywołuje nadmiar tłustych potraw, mleka i fermentowanych przetworów mlecznych, alkoholu, kawy, nadmiaru przypraw w diecie, przetworów mięsnych, napojów gazowanych, do których zalicza się między innymi kwas chlebowy, a także czekolada.

Według terapeuty spożywanie niektórych owoców i warzyw może również prowadzić do zaostrzenia zapalenia żołądka.

– Niektóre warzywa mogą prowadzić do zaostrzenia przewlekłego zapalenia błony śluzowej żołądka. Są to rzodkiewki, rzodkiewki, szpinak, czosnek, cebula, kapusta i pomidory. Ponadto radzę ograniczyć w diecie niektóre owoce, jeśli cierpisz na zapalenie błony śluzowej żołądka. W szczególności mówimy o melonie, granatach, winogronach, brzoskwiniach, wszystkich owocach cytrusowych i truskawkach, – – powiedziała Elena Tresko.

Nawiasem mówiąc, prawie każda osoba przynajmniej raz w życiu odczuwała ból brzucha. Może to być nagły ból lub ciągłe ataki podczas posiłków i po nich. Jeśli regularnie Ci dokuczają i towarzyszy im uczucie ciężkości w żołądku, nudności, wymioty lub odbijanie, prawdopodobnie masz zapalenie błony śluzowej żołądka. Wcześniej lekarz Olga Lisenkova powiedziała, jak leczyć tę chorobę. Szczegóły znajdują się w materiale pod linkiem.

Zdjęcie:

Zauważyłeś błąd? Wybierz go i naciśnij Ctrl+Enter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *