Konserwy mają długi okres przydatności do spożycia.
Ale jeśli paczka została już otwarta, sytuacja natychmiast się zmienia.
Dlatego jeśli nie chcesz, aby otwarta puszka konserw rybnych zbyt szybko zniknęła, musisz podjąć pewne kroki.
Najpierw przenieś rybę do ceramicznego lub szklanego pojemnika, który jest szczelnie zamknięty.
W takim przypadku kontakt z powietrzem będzie mniejszy, co oznacza, że produkt będzie mniej podatny na utlenianie.
Następnie pojemnik należy umieścić w lodówce. W tym stanie produkt można przechowywać do dwóch dni.
Następnie będziesz musiał wyrzucić konserwy, w przeciwnym razie możesz poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu, jeśli zjesz przeterminowane ryby.
Warto również zauważyć, że otwartych konserw rybnych nie należy przechowywać poza lodówką dłużej niż trzy godziny. Obecność oleju lub sosu pomidorowego nie zabezpieczy produktu przed zarazkami.
Wcześniej wyjaśnialiśmy, dlaczego nie można wylewać oleju z konserw do toalety lub zlewu.