Sałatka w torebce nie zawsze jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem | Powód

Często kupujecie sałatkę w torbie, bo jest praktyczna i gotowa do użycia? Wiedz, że nie dokonujesz dobrego wyboru ze względu na zdrowie swojego organizmu. Oto dlaczego nie warto go kupować.

Jedną z głównych przyczyn rosnącego zainteresowania zdrowszym odżywianiem jest przede wszystkim chęć ochrony zdrowia własnego organizmu. Badania naukowe wykazały, że dieta bogata w składniki odżywcze i wolna od pestycydów i dodatków może pomóc w zapobieganiu wielu chorobom i promowaniu zdrowszego życia. Z tego powodu wiele rodzin zmierzają w stronę zakupu żywności organicznej i zero km. Żywność ekologiczna uprawiana jest bez użycia chemicznych pestycydów i nawozów sztucznych, dzięki czemu w produktach nie znajdują się toksyczne pozostałości. Ponadto żywność ekologiczna często zawiera wyższy poziom niezbędnych składników odżywczych dzięki bardziej zrównoważonym praktykom rolniczym. Natomiast produkty Zero km to takie, które pochodzą od lokalnych firm, ograniczając do minimum wpływ transportu i środowiska. Wybór ten nie tylko jest korzystny dla lokalnej gospodarki, ale także zmniejsza ślad ekologiczny związany z transportem żywności na duże odległości. Oto dlaczego powinieneś unikaj kupowania np. gotowych i umytych warzyw, często pakowane w plastikowe torby. Prawdziwa wygoda, ale taka, która wiąże się z pewnym ryzykiem!

Sałatka w torebce, wygoda nie jest warta ryzyka związanego z jej spożyciem

Zgodnie z przewidywaniami, oprócz troski o własne zdrowie, wiele rodzin jest coraz bardziej świadomych znaczenia wybierania żywności przyjaznej dla środowiska. Przemysł spożywczy znany jest ze swojej kluczowej roli w zanieczyszczeniu środowiska, począwszy od emisji gazów cieplarnianych po produkcję tworzyw sztucznych i odpadów nienadających się do recyklingu. Jednak nie wszystkie wybory żywieniowe, które wydają się zdrowe, są równie korzystne dla zdrowia i środowiska. Na przykład sałatka w workach to produkt, który: Choć może się to wydawać wygodne, ma kilka wad. Chociaż jest to korzystne ze względu na wygodę i „właściwą” ilość już porcjowaną, ma pewne istotne wady. Niedawne badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Turynie dokładnie to podkreśliło obecność licznych mikroorganizmów i bakterii na większości gotowych sałatek sprzedawanych w torebkach.

Z ekonomicznego punktu widzenia sałatka w workach ma znacznie wyższą cenę niż sałatka świeża, jeszcze nie pokrojona i oczyszczona. Wynika to z dodatkowych kosztów „usługi” czyszczenia i prania, ale aby uniknąć wzrostu ilości odpadów z tworzyw sztucznych i uzyskać czystszy produkt, lepiej jest poświęcić kilka minut więcej na mycie świeżych liści sałaty sprzedawanych luzem, niż połknąć potencjalnie niebezpieczne bakterie . Biorąc pod uwagę wszystkie te wady, Unia Europejska rozważa możliwość zakazania nielegalnego przygotowywania plastikowych produktów spożywczych o wadze poniżej 1,5 kg, aby jeszcze bardziej ograniczyć zużycie tworzyw sztucznych. Istnieją jednak wyjątki, jeśli wykazano, że opakowanie jest konieczne, aby zapobiec wyciekom wody, zagrożeniom mikrobiologicznym lub wstrząsom.

Czy nadal jesteś przekonany, że jest to najwygodniejszy wybór?

Jedzenie warzyw nie zawsze jest łatwe. Poświęcanie czasu na przygotowywanie posiłków wydaje nam się w szaleństwie współczesnego życia stratą czasu. Mycie, czyszczenie, krojenie i porcjowanie wydają się nudną operacją w porównaniu z kupowaniem gotowych i umytych warzyw w workach. Widzieliśmy jednak, że tak nie jest: warzywa, takie jak sałatka w torebkach, zawierają niebezpieczne bakterie i często proces czyszczenia nie jest tak skuteczny, jak ten, który można by wykonać w domu. W rzeczywistości wiele osób ma owady w zapieczętowanych torebkach, właśnie dlatego, że czyszczenie powierza się zautomatyzowanemu procesowi. Kupowanie warzyw hurtowo, mycie ich i samodzielne konserwowanie to najlepszy wybór, jaki możesz dokonać dla siebie, środowiska i portfela. Następnym razem, gdy będziesz w supermarkecie, pamiętaj dobrze o tych trzech rzeczach i na nich oprzyj swój zakup. A jeśli przygotowywanie warzyw za każdym razem wydaje się niewiarygodnym kłopotem. Dzięki temu będziesz musiał poświęcić tylko jeden dzień w tygodniu na przygotowywanie posiłków, w tym mycie i krojenie warzyw. W ten sposób ograniczasz koszty i zawsze możesz mieć lodówkę pełną zdrowej żywności, która jest dobra dla Twojego organizmu. Doskonały kompromis, prawda?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *