Niemiecki przepis na grzane wino

niezbędne produkty:

1 butelka czerwonego wina

50 g brązowego cukru

50 g miodu

mała laska cynamonu

2 goździki

100 ml brandy

skórki z 1 pomarańczy i 1 cytryny

10 ziaren czarnego pieprzu

1 ziarno anyżu gwiazdkowatego

Sposób przygotowania:

1 Zagotować wino wraz ze wszystkimi przyprawami, z wyjątkiem brandy.

2 Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Usuń przyprawy i odcedź.

3 Podgrzej ponownie wino, dodaj brandy i rozlej do wcześniej ogrzanych szklanek.

Przepisów na ten rozgrzewający napój jest wiele. Już w starożytności sprawdzano, czy jest to lekarstwo na przeziębienie. Grzane wino można podawać z plasterkami jabłka, suszonymi owocami lub żurawiną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *