Jak zgasić zgagę: Na pomoc zażywaj rośliny lecznicze lub ocet jabłkowy z miodem

Prawie każdy z nas choć raz doświadczył zgagi. Czasem jest to „tylko” nieprzyjemne uczucie nadkwaśności, innym razem znaczny ból w górnej części klatki piersiowej. Zwykle pojawia się po umiarkowanym spożyciu niektórych pokarmów i napojów, a najczęstszą przyczyną jest palenie tytoniu, alkohol, otyłość lub stres. Wiele osób od czasu do czasu cierpi na zgagę, szczególnie często występuje ona u kobiet w ciąży.

Jakie są przyczyny zgagi

Powodem jest tzw. refluks, czyli cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Ponad jedna trzecia dorosłych doświadcza tego powikłania w ciągu swojego życia i często występuje u ponad połowy kobiet w ciąży. Niestety zgadze często towarzyszą inne nieprzyjemne objawy, takie jak nieświeży oddech czy ból brzucha. Jeśli nawraca stale, może być objawem poważniejszej choroby.

Co pomaga na zgagę

Czego nie jeść i pić podczas zgagi

Niektóre pokarmy i napoje mogą powodować zgagę i dlatego najlepiej ich unikać. Jednak każdego denerwuje coś innego, dlatego warto dowiedzieć się, które pokarmy sprawiają nam problemy.

Należą do nich głównie:

  • potrawy smażone, tłuste i nadmiernie pikantne

  • produkty błyskawiczne

  • świeża piekarnia

  • ciasta drożdżowe

  • czekolada

  • cukier

  • surowa cebula i czosnek

  • Kawa

  • alkohol

  • napoje gazowane, zwłaszcza zawierające kofeinę, a także zagęszczone soki cytrusowe

Co jeść i pić podczas zgagi

Na szczęście istnieją również pokarmy, które zapobiegają lub przynajmniej łagodzą zgagę, ale nawet w ich przypadku prawdą jest, że każdemu pomaga inaczej.

Generalnie są to głównie:

Naturalne środki łagodzące zgagę

Zioła lecznicze pomagają w szczególności:

Herbata z żółcią

przyspiesza trawienie, likwiduje zgagę i odbijanie, poprawia apetyt, leczy zgniły żołądek, reguluje wydzielanie soków żołądkowych.

Składniki

  • 1 łyżeczka suszonego, posiekanego kopru włoskiego

  • 300 ml wrzącej wody

Przygotowanie i użycie

Koper włoski zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut. Odpływ. Herbatę pijemy raz dziennie 30 minut przed głównym posiłkiem.

Herbata z kwiatów lipy

Zapewnia bardzo dobrą ochronę przełyku, a także zmniejsza uczucie zgagi, co wspomaga prawidłowe funkcjonowanie żołądka.

Składniki

  • 1 łyżka suszonego kwiatu lipy

  • 200 ml wrzącej wody

Przygotowanie i użycie

Kwiat lipy zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić na około 7 minut. Odpływ. Pij tę ilość trzy razy dziennie przed posiłkami.

Herbata rumiankowa

Bardzo dobrze pomaga na zgagę, która jest spowodowana głównie nadkwaśnością żołądka.

Składniki

  • 1 łyżka kwiatów rumianku

  • 200 ml wody

Przygotowanie i użycie

Rumianek zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Wyjąć i odsączyć. Letnią herbatę rumiankową pijemy trzy razy dziennie po posiłku.

Siemię lniane

Siemię lniane jest tradycyjnym pomocnikiem od wieków. Cotygodniowa kora lnu pomoże na zgagę.

Składniki

  • 1 łyżeczka nasion lnu

  • 100-150 ml wody

Przygotowanie i użycie

Siemię lniane zalać zimną wodą i krótko zagotować, przykryć i odstawić na noc do zaparzenia. Rano odgrzewamy i pijemy lub raczej zjadamy na czczo.

Napój z kopru włoskiego i melisy

Przydatnym domowym sposobem na zgagę jest pachnący eliksir z kopru i cytryny.

Składniki

  • 15 g nasion kopru włoskiego

  • 20 g suszonej melisy

  • 500 ml wrzącej wody

Przygotowanie i użycie

Melisę wymieszać z koprem włoskim, zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić do zaparzenia na 10-15 minut. Odpływ. Pij 100 ml mikstury pięć razy dziennie po każdym posiłku.

Herbata Wishbone

zmniejsza wytwarzanie kwasu żołądkowego i uspokaja żołądek, zmniejszając w ten sposób problemy z zgagą.

Składniki

  • 25 świeżych kwiatów nagietka lub 33 suszone

  • 400 ml wrzącej wody

Przygotowanie i użycie

Ziele zalać wodą i odstawić na 8 minut. Odpływ. Połowę naparu wypijamy od razu, resztę po pół godzinie.

Ocet jabłkowy z miodem

Szybka pierwsza pomoc w przypadku nagłego ataku zgagi zwykle zapewnia domowy sposób na ocet jabłkowy i miód. Ocet jabłkowy pomaga przyspieszyć trawienie pokarmu i uśmierzyć ból związany ze zgagą. Miód łagodzi ból, tworzy warstwę ochronną wokół błony śluzowej przełyku oraz blokuje działanie kwasów i przyspiesza regenerację błony śluzowej po uszkodzeniach.

Składniki

Przygotowanie i użycie

Zmieszaj ocet jabłkowy i miód w szklance ciepłej wody. Wypić lek przy pierwszych oznakach pieczenia.

Kuracja jałowcowa

„Aby zapobiec zgadze, dobrze jest spróbować żuć kulki jałowca każdego ranka – zaczynamy od trzech i stopniowo dodajemy po jednej każdego dnia, a kiedy skończymy z ośmioma, ponownie bierzemy kulki, aż ponownie dotrzemy do trzech” polecany przez zielarza Martina Kolára.

Mogą Cię zainteresować także zioła lecznicze i przyprawy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *