Prawie każdy z nas choć raz doświadczył zgagi. Czasem jest to „tylko” nieprzyjemne uczucie nadkwaśności, innym razem znaczny ból w górnej części klatki piersiowej. Zwykle pojawia się po umiarkowanym spożyciu niektórych pokarmów i napojów, a najczęstszą przyczyną jest palenie tytoniu, alkohol, otyłość lub stres. Wiele osób od czasu do czasu cierpi na zgagę, szczególnie często występuje ona u kobiet w ciąży.
Jakie są przyczyny zgagi
Powodem jest tzw. refluks, czyli cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Ponad jedna trzecia dorosłych doświadcza tego powikłania w ciągu swojego życia i często występuje u ponad połowy kobiet w ciąży. Niestety zgadze często towarzyszą inne nieprzyjemne objawy, takie jak nieświeży oddech czy ból brzucha. Jeśli nawraca stale, może być objawem poważniejszej choroby.
Co pomaga na zgagę
Czego nie jeść i pić podczas zgagi
Niektóre pokarmy i napoje mogą powodować zgagę i dlatego najlepiej ich unikać. Jednak każdego denerwuje coś innego, dlatego warto dowiedzieć się, które pokarmy sprawiają nam problemy.
Należą do nich głównie:
-
potrawy smażone, tłuste i nadmiernie pikantne
-
produkty błyskawiczne
-
świeża piekarnia
-
ciasta drożdżowe
-
czekolada
-
cukier
-
surowa cebula i czosnek
-
Kawa
-
alkohol
-
napoje gazowane, zwłaszcza zawierające kofeinę, a także zagęszczone soki cytrusowe
Co jeść i pić podczas zgagi
Na szczęście istnieją również pokarmy, które zapobiegają lub przynajmniej łagodzą zgagę, ale nawet w ich przypadku prawdą jest, że każdemu pomaga inaczej.
Generalnie są to głównie:
Naturalne środki łagodzące zgagę
Zioła lecznicze pomagają w szczególności:
Herbata z żółcią
przyspiesza trawienie, likwiduje zgagę i odbijanie, poprawia apetyt, leczy zgniły żołądek, reguluje wydzielanie soków żołądkowych.
Składniki
-
1 łyżeczka suszonego, posiekanego kopru włoskiego
-
300 ml wrzącej wody
Przygotowanie i użycie
Koper włoski zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut. Odpływ. Herbatę pijemy raz dziennie 30 minut przed głównym posiłkiem.
Herbata z kwiatów lipy
Zapewnia bardzo dobrą ochronę przełyku, a także zmniejsza uczucie zgagi, co wspomaga prawidłowe funkcjonowanie żołądka.
Składniki
-
1 łyżka suszonego kwiatu lipy
-
200 ml wrzącej wody
Przygotowanie i użycie
Kwiat lipy zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić na około 7 minut. Odpływ. Pij tę ilość trzy razy dziennie przed posiłkami.
Herbata rumiankowa
Bardzo dobrze pomaga na zgagę, która jest spowodowana głównie nadkwaśnością żołądka.
Składniki
-
1 łyżka kwiatów rumianku
-
200 ml wody
Przygotowanie i użycie
Rumianek zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Wyjąć i odsączyć. Letnią herbatę rumiankową pijemy trzy razy dziennie po posiłku.
Siemię lniane
Siemię lniane jest tradycyjnym pomocnikiem od wieków. Cotygodniowa kora lnu pomoże na zgagę.
Składniki
-
1 łyżeczka nasion lnu
-
100-150 ml wody
Przygotowanie i użycie
Siemię lniane zalać zimną wodą i krótko zagotować, przykryć i odstawić na noc do zaparzenia. Rano odgrzewamy i pijemy lub raczej zjadamy na czczo.
Napój z kopru włoskiego i melisy
Przydatnym domowym sposobem na zgagę jest pachnący eliksir z kopru i cytryny.
Składniki
-
15 g nasion kopru włoskiego
-
20 g suszonej melisy
-
500 ml wrzącej wody
Przygotowanie i użycie
Melisę wymieszać z koprem włoskim, zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić do zaparzenia na 10-15 minut. Odpływ. Pij 100 ml mikstury pięć razy dziennie po każdym posiłku.
Herbata Wishbone
zmniejsza wytwarzanie kwasu żołądkowego i uspokaja żołądek, zmniejszając w ten sposób problemy z zgagą.
Składniki
-
25 świeżych kwiatów nagietka lub 33 suszone
-
400 ml wrzącej wody
Przygotowanie i użycie
Ziele zalać wodą i odstawić na 8 minut. Odpływ. Połowę naparu wypijamy od razu, resztę po pół godzinie.
Ocet jabłkowy z miodem
Szybka pierwsza pomoc w przypadku nagłego ataku zgagi zwykle zapewnia domowy sposób na ocet jabłkowy i miód. Ocet jabłkowy pomaga przyspieszyć trawienie pokarmu i uśmierzyć ból związany ze zgagą. Miód łagodzi ból, tworzy warstwę ochronną wokół błony śluzowej przełyku oraz blokuje działanie kwasów i przyspiesza regenerację błony śluzowej po uszkodzeniach.
Składniki
Przygotowanie i użycie
Zmieszaj ocet jabłkowy i miód w szklance ciepłej wody. Wypić lek przy pierwszych oznakach pieczenia.
Kuracja jałowcowa
„Aby zapobiec zgadze, dobrze jest spróbować żuć kulki jałowca każdego ranka – zaczynamy od trzech i stopniowo dodajemy po jednej każdego dnia, a kiedy skończymy z ośmioma, ponownie bierzemy kulki, aż ponownie dotrzemy do trzech” polecany przez zielarza Martina Kolára.
Mogą Cię zainteresować także zioła lecznicze i przyprawy: