Zrób nalewkę z nasturcji: Drogi oddechowe, nerki, pęcherz i odporność docenią jej wszechstronne działanie!

Zrobienie nalewki z kapucynki jest niezwykle proste, a jednocześnie jej zastosowanie jest naprawdę szerokie. Kwiaty czerwone, pomarańczowe czy żółte na stałe zadomowiły się w europejskiej tradycji leczniczej dopiero jakiś czas temu. Krajem pochodzenia nasturcji jest Ameryka Południowa, gdzie do dziś wspina się ona po brzegach strumieni.

Dziś nasturcja jest również uprawiana w doniczce na balkonie i zwykle dobrze sobie radzi. Jej kwiaty, ale także liście i owoce wykorzystywane są w leczeniu chorób dróg oddechowych i dróg moczowych, w celu wspomagania odporności, zwłaszcza ze względu na ich właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Świeże kwiaty i liście są popularną dekoracją sałatek lub past do smarowania.

Do nalewki z kapucynek potrzebne będą tylko dwa składniki

Kapucyn ma lekko ostry smak przypominający rzodkiewkę. Nie jest suszony, gdyż suszenie powoduje utratę działania ważnych z medycznego punktu widzenia substancji aktywnych. Można jednak do przygotowania wykorzystać także np. świeże liście i kwiaty, które dobrze przydadzą się w sezonie grypowym.

Do przygotowania nalewki potrzebujesz wystarczającej ilości świeżych kwiatów i liści, aby wypełnić wybrany szklany pojemnik z możliwością wielokrotnego zamykania oraz wódkę. Wystarczy napełnić ją lekko, nie musi być ciasna i pełna cappuccino. Następnie zalej go wódką tak, aby był zanurzony.

Zamknąć pojemnik i pozostawić na 4 do 6 tygodni w chłodnym i ciemnym miejscu. Po kilku dniach wstrząśnij i na koniec przecedź przez delikatną szmatkę. Napełnij mniejsze butelki gotową nalewką, opisz je i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu, gdzie wytrzymają od 1 do 2 lat.

Dawkowanie i stosowanie należy skonsultować z lekarzem, jednak ogólnie przyjmuje się, że 5 ml nalewki można przyjmować 2-3 razy dziennie.


Śledź naszego Facebooka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *