Achokča czyli Jak uprawiać ogórki paprykowe? Zwróć uwagę na podlewanie i składniki odżywcze

Chcesz spróbować wyhodować coś nowego? Spróbuj achocchy. Jak uprawiać to warzywo? Przy odpowiedniej pielęgnacji oraz zapewnieniu podlewania i składników odżywczych zostanie nagrodzona bogatymi zbiorami. Ożyw swoją dietę tym smacznym warzywem.

Achokča to pnącze przypominające tykwę, którego łodygi dorastają do 7 metrów wysokości. Na pierwszy rzut oka jest to imponująca roślina pnąca. Co jest w niej najbardziej cenionego? Jej wielka płodność. Owoce można jeść na surowo, gdy mają smak przypominający groszek. Acokčę można również przetworzyć w postaci słodko-kwaśnej marynaty, gdy będzie smakować jak ogórki lub pieczonej, nadziewanej mięsem i ryżem jak papryka. Ten rodzaj warzyw nadaje się do sałatek, zup jarzynowych, leche, ale także do gulaszu.

Jak uprawiać achochę

Uprawia się ją podobnie jak pomidory czy paprykę. Idealnym rozwiązaniem jest wstępne sadzenie w marcu z nasion. Jeśli nie możesz, możesz kupić sadzonki i swobodnie posadzić je w kwietniku, gdy nie będzie już groźby wiosennych przymrozków. Jeśli achokcha ma odpowiednie warunki, zostanie nagrodzona bogatymi zbiorami i owocami aż do późnej jesieni. Konieczne jest zapewnienie dobrze odżywionej glebie, kompostu i ciepłego, osłoniętego miejsca. Ważne jest również, aby posadzić roślinę w pobliżu jakiegoś podpory, czy to pergoli, czy siatki na ogórki, po której roślina będzie mogła się wspinać i prawidłowo rosnąć.

Możliwość uprawy wstępnej na drzewku foliowym i na parapecie. Sadzonki można umieścić np. w kubkach po jogurcie z otworem drenażowym na dnie. Sadzonki sadzi się bezpośrednio na grządce tylko wtedy, gdy nie ma ryzyka przymrozków. Posadź je od strony południowej. Roślina wymaga składników odżywczych i podlewania. Bez wystarczającej wilgoci nie będzie dobrze produkować.

Wysiewy wiosenne owocują pod koniec sierpnia

Z siewu wiosennego można liczyć na zbiory pod koniec sierpnia lub we wrześniu. Jeśli roślina znajduje się pod ochroną szklarni, nadal będzie owocować. Można ją uprawiać także latem. Jednak sezon wegetacyjny jest dość długi. Owoce kształtem przypominają strąk, mają około 10–20 cm długości i zakończone są kolcami. Kątowe, czarne i szorstkie jąderko znajduje się w 2 rzędach łożyska. Dojrzałe wnętrze owocu jest puste.

warzywa

Acokča zdjęcie: autorka Blanka Luppová

Kiedy i jak zbierać

Owoce zbiera się, gdy osiągają długość ok. 20 cm i są puste w środku. Konieczne jest usunięcie dużych czarnych nasion ze środka, a następnie przetworzenie owoców. Inną opcją jest zbieranie owoców zanim osiągną długość 4 cm. Według smakoszy to właśnie one są najsmaczniejsze. Roślina następnie zasadzi nową, dzięki czemu nie zostaniesz pozbawiony zbiorów. Z jednej rośliny można zebrać do 300 owoców.

Zdjęcie poglądowe: autor: Tortie tude

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *