Sos świąteczny z żurawiną, pomarańczą i rozmarynem

Dziś przedstawiamy Wam przepis na świąteczną potrawę, która będzie pasować do wszystkich dań mięsnych na Waszym świątecznym stole.

Składniki potrzebne na świąteczny sos:

75 g cukru

75 ml soku pomarańczowego

1 duża gałązka rozmarynu

250 g mrożonej żurawiny

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Wlać cukier i sok pomarańczowy do rondelka, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dodać gałązkę rozmarynu i wymieszać z żurawiną. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż owoce będą miękkie, ale zachowają swój kształt, a sos będzie lepki.

Zdejmij z ognia i wyrzuć gałązkę rozmarynu, a następnie poczekaj, aż ostygnie i lekko zgęstnieje przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *