Plusy i minusy płyty indukcyjnej: czy naprawdę powinniśmy ją preferować od płyty gazowej? Wszystko co musisz wiedzieć.
Płyta indukcyjna wykorzystuje pole magnetyczne do podgrzewania patelni. Elektromagnes znajdujący się pod płytą grzejną wytwarza pole, które indukuje przepływ prądu w naczyniach wyposażonych w dno ferromagnetyczne, np. tych wyprodukowanych specjalnie dla płyty indukcyjnej lub takich, które mają dno ze stali nierdzewnej.
Przepływ ten generuje ciepło poprzez opór, podgrzewając żywność. Ciepło jest bezpośrednie i równomierne, bez rozproszenia, a powierzchnia płyty pozostaje zimna. Technologia ta, mało znana jeszcze kilka lat temu, przeszła moment wielkiego rozpowszechnienia w ostatnich czasach. Tak naprawdę coraz więcej rodzin decyduje się na płytę indukcyjną, ale czy naprawdę warto?
Plusy i minusy płyty indukcyjnej
W porównaniu do płyty gazowej, metoda gotowania indukcyjnego jest znacznie wydajniejsza, ponieważ pozwala uniknąć rozproszenia energii i dlatego zdecydowanie ogranicza marnotrawstwo. Zależy to od tego, że w przypadku płyty indukcyjnej kontrola ciepła jest bardziej precyzyjna i natychmiastowa, a ponadto czasy reakcji (tj. czas potrzebny na nagrzanie płyty, zwiększenie lub zmniejszenie ciepła) są wyjątkowo krótkie.
Co więcej, biorąc to pod uwagę płyta indukcyjna wyłącza się automatycznie jest to możliwe w momencie podniesienia garnka z pieca gwarantują bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa, unikanie pożarów i oparzeń.
Pod względem łatwości czyszczenia płyta indukcyjna nie ma sobie równych: dzięki idealnie gładkiej powierzchni, bez żadnych wystających elementów i kawałków, które mogłyby się oderwać, można ją wyczyścić w ciągu kilku chwil i zwykłymi produktami, takimi jak zwykły płyn do mycia naczyń, więcej łatwiejsze do spłukania niż produkty do nabłyszczania stali. Ponieważ płyta indukcyjna szybko osiąga bardzo wysokie temperatury, tak właśnie jest idealny dla tych, którzy potrzebują szybko ugotować małe ilości jedzenia, dlatego w szczególności dla osób samotnych lub małych rodzin.
Jeśli chodzi o wady, należy przyznać, że nie jest ich zbyt wiele, ale mogą być ograniczające. Po pierwsze, chociaż stała się to obecnie powszechną technologią, płyta indukcyjna kosztuje nawet więcej niż gazowa, Ponadto konieczne jest dostosowanie mocy licznika, aby móc utrzymać włączoną płytę indukcyjną razem z innymi urządzeniami, ponieważ zużycie energii jest wyższe niż w przypadku płyty gazowej.
Wreszcie nie można przeoczyć faktu, że tak jest Zawsze konieczny jest zakup specjalnych patelni do płyty indukcyjnej który ze względu na swoje właściwości techniczne Nie działa z garnkami ceramicznymi i aluminiowymi.