Formy do ciast, uważaj, które wybierasz, bo możesz gorzko żałować: cukiernik ostrzeżony, uzbrojony

Jakich foremek do ciast najczęściej używasz do swoich przetworów? Czy wiesz, że istnieją znaczne różnice pomiędzy różnymi materiałami? Oto, co musisz wiedzieć.

Najlepszymi sprzymierzeńcami dobrego cukiernika są jego narzędzia pracy, m.in oczywiście wśród nich znajdują się również formy do deserów. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które zaspokoją każdy gust, ale jakie formy są naprawdę najlepsze do tworzenia Twoich dzieł?

Niezależnie od tego, czy są to okrągłe formy na tarty, tortownice na biszkopt czy foremki na muffinki, tutaj znajdziesz porady ekspertów z buttalapasta.it do zapamiętania, gdy następnym razem będziesz miał zamiar przygotować własne domowe słodycze.

Jakie formy do ciasta najlepiej zastosować na podstawie przepisu

Aluminiowe blachy do pieczenia, ceramiczne formy do ciasta, formy stalowe lub żelazne, formy silikonowe do muffinów i babeczek i tak dalej. Istnieje wiele akcesoriów, które można wykorzystać do pieczenia wszelkiego rodzaju deserów i ciast. Ale które są najlepsze? Zły wybór może zagrozić końcowemu wynikowi.

Łatwo powiedzieć”dzisiaj chcę zrobić jedno z ”, co mi się podoba, jeśli źle użyjesz formy, możesz nie być zadowolony! Oto jak wybrać najlepsze formy do ciast na podstawie preparatów.

Jeśli robisz ciasto na zakwasie, możesz użyć aluminiowej formy. Dobrze przewodzi ciepło i szybko schładza się po wyjęciu z piekarnika. W ten sposób nie ryzykujesz, że ciepło będzie nadal gotować ciasto i je palić. Formę należy posmarować masłem i oprószyć mąką, aby ciasto się nie sklejało, można też użyć papieru do pieczenia.

Jeśli chcesz coś przygotować, zaopatrz się w żelazną patelnię, taką samą, jaką znajdziesz w cukierniach. Oto sekret uzyskania pysznego, chrupiącego i kruchego ciasta kruchego. Lepiej w tym przypadku nie używać papieru do pieczenia, który zatrzymuje wilgoć, w związku z czym tarta może nie zostać idealnie upieczona.

Do zrobienia pysznych ciastek można wykorzystać foremki silikonowe, świetnie nadają się do zrobienia słodkości, które nawet idealnie wysmażone pozostają przyjemne i wilgotne w środku. Foremki silikonowe nadają się również do robienia budyniu czy panna cotty, są łatwe w obsłudze i wystarczy je trochę natłuścić, aby móc wyrabiać desery nie niszcząc ich w żaden sposób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *