Z tego rodzaju pieczywa nie trzeba rezygnować przy stole, można go spożywać także na diecie, gdyż jest sycący i ma mniej kalorii niż klasyczny chleb.
Kiedy myślisz o chlebie, wielu uważa, że jeśli jesteś na diecie, należy go usunąć ze stołu, ale tak nie jest. Jedzenie chleba samo w sobie nie jest złym wyborem, jeśli stosujesz dietę mającą na celu utratę wagi. Rzeczywiście chleb jest dobrym pożywieniem, które odżywia mózg i mięśnie cukrami niezbędnymi do ich normalnego funkcjonowania. Musisz tylko wybrać chleb”Prawidłowy„.
Krótko mówiąc, możesz nadal schudnąć, jedząc chleb. Zależy to oczywiście od rodzaju, jaki podasz na stół. W rzeczywistości określenie „chleb” mamy na myśli mnogość preparatów, które jednocześnie bardzo się od siebie różnią. I Zmieniając składniki, zmieniają się także kalorie które uzyskuje się poprzez zjedzenie kawałka. Dowiedzmy się więcej.
Jaki chleb można jeść nawet na diecie?
Duża część dietetyków jest zgodna, że usuwanie pieczywa z diety nie jest konieczne, aby schudnąć. Tak naprawdę, aby schudnąć, należy zwracać uwagę na jakość spożywanej żywności, oczywiście unikając nadmiaru tłuszczów nasyconych i cukrów.
Ale chleb składa się głównie z węglowodanów, a więc i cukrów, możesz mieć zastrzeżenia. Zależy. Przede wszystkim dobrze jest preferować taki rodzaj chleba, który składa się wyłącznie z wody, mąki, drożdży i soli. Dlatego też należy unikać pieczywa z dodatkiem oleju lub mleka, czyli składników, które zwykle dodaje się po to, by uczynić je bardziej miękkimi i apetycznymi. Należy również unikać pieczywa nadziewanego, z oliwkami, boczkiem itp. Powiedziawszy to, zobaczmy, jaki rodzaj chleba możesz zjeść.
Chleb, który można podać na stół nawet na diecie jest integralną częścią. Zapewnia mniej kalorii niż biały chleb. W rzeczywistości półuncjowa kromka zrobiona z białej mąki, rafinowana mąka 00 dostarcza około 150 Kcal, podczas gdy pięćdziesiąt gramów pełnoziarnistego chleba dostarcza 112 Kcal.
Ponadto klasyczny bochenek białego chleba ma znacznie mniej błonnika, co oznacza, że dzięki 7 gramom błonnika na sto gramów jest bardziej sycący i znacznie mniej potrzeba go do posiłku podczas lunchu lub kolacji. Pamiętaj, że pieczywo pełnoziarniste dostarcza także białka i soli mineralnych niezbędnych dla dobrego samopoczucia organizmu, a także spowalnia wchłanianie cukrów, co zwiększa ryzyko cukrzycy.