Pojemniki plastikowe, wszyscy ich używają w kuchni, ale są bardzo niebezpieczne: przyczyny dopiero teraz się ujawniają

Pojemniki plastikowe są szeroko stosowane w kuchni do przechowywania gotowanej lub surowej żywności, w lodówce lub spiżarni. Ale są niebezpieczni.

Pojemniki plastikowe są zwykle używane do przechowywania żywności w spiżarni, przechowywania resztek gotowanych potraw, co pozwala uniknąć zanieczyszczenia żywności gotowanej i surowej przechowywanej w lodówce. Są na ogół bardzo wygodne w użyciu, ale mogą ukrywać niebezpieczeństwa, o których warto wiedzieć.

Zobaczmy więc, co musisz wiedzieć o plastikowych pojemnikach które sprzedawane są jako „nadające się do kontaktu z żywnością”.

Ponieważ plastikowe pojemniki mogą być niebezpieczne dla zdrowia

Jeśli nadal masz w domu plastikowe pojemniki z ubiegłego wieku, być może odziedziczone po babci, może lepiej się ich natychmiast pozbyć, a w każdym razie nie używać ich już do przechowywania jedzenia. Jeśli chcesz, możesz je poddać recyklingowi jako pojemniki na spinacze do bielizny, drobny sprzęt, tabletki do detergentów itp.

Powód jest taki, że stare przedmioty z tworzyw sztucznych mogą zawierać bardzo szkodliwe substancje, takie jak bisfenol DO (BPA). Jest to substancja, która w kilku badaniach powiązała się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia nawet poważnych problemów zdrowotnych, takich jak endometrioza, policystyczne jajniki i choroby serca.

Od kilku lat bisfenol A nie jest już stosowany przez różne marki produkujące tego typu akcesoria, warto jednak upewnić się, z jakich materiałów składają się pojemniki, które chcemy kupić. Jednak nawet w przypadku produktów niezawierających bisfenolu A istnieje ryzyko dla zdrowia.

Tak naprawdę przedmioty z tworzyw sztucznych, nawet jeśli nie ulegają biodegradacji, z pewnością nie nadają się do nieskończonego użytku. Zużycie powoduje uszkodzenie pojemników z żywnością i naraża je na uwolnienie mikrocząstek tworzywa sztucznego które mogą zanieczyścić umieszczaną w nich żywność. Co więcej, wydaje się, że ciągłe zmiany temperatury między zimnem a wysoką temperaturą spowodowane używaniem lodówki i kuchenki mikrofalowej ułatwiają niszczenie powierzchni.

W szczególności, jeśli zauważysz głębokie zadrapania, najlepiej zaprzestać używania pojemników do przechowywania żywności. Rowki są trudniejsze do głębokiego oczyszczenia, dlatego nie tylko zostaną skolonizowane przez zarazki i bakterie powstałe z resztek jedzenia, ale to właśnie stamtąd mogą zostać uwolnione cząsteczki mikroplastiku.

Powiedziawszy to, masz dwa sposoby ochrony swojego zdrowia. Jeden jest wymieniaj plastikowe pojemniki z określoną częstotliwością. Drugim jest zaprzestanie używania plastikowych pojemników i zastąpienie ich bezpieczniejszymi przedmiotami, takimi jak szkło, stal i porcelana. Oczywiście w tym przypadku wydatek będzie nieco wyższy, ale trzeba liczyć się z tym, że pojemniki te będziesz mógł ponownie używać przez długi czas, a to z korzyścią dla zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *