Chleb sycący i mający niemal zero kalorii: można go jeść nawet na diecie, bez przeciwwskazań

Z tego rodzaju pieczywa nie trzeba rezygnować przy stole, można go spożywać także na diecie, gdyż jest sycący i ma mniej kalorii niż klasyczny chleb.

Kiedy myślisz o chlebie, wielu uważa, że ​​jeśli jesteś na diecie, należy go usunąć ze stołu, ale tak nie jest. Jedzenie chleba samo w sobie nie jest złym wyborem, jeśli stosujesz dietę mającą na celu utratę wagi. Rzeczywiście chleb jest dobrym pożywieniem, które odżywia mózg i mięśnie cukrami niezbędnymi do ich normalnego funkcjonowania. Musisz tylko wybrać chleb”Prawidłowy„.

Krótko mówiąc, możesz nadal schudnąć, jedząc chleb. Zależy to oczywiście od rodzaju, jaki podasz na stół. W rzeczywistości określenie „chleb” mamy na myśli mnogość preparatów, które jednocześnie bardzo się od siebie różnią. I Zmieniając składniki, zmieniają się także kalorie które uzyskuje się poprzez zjedzenie kawałka. Dowiedzmy się więcej.

Jaki chleb można jeść nawet na diecie?

Duża część dietetyków jest zgodna, że ​​usuwanie pieczywa z diety nie jest konieczne, aby schudnąć. Tak naprawdę, aby schudnąć, należy zwracać uwagę na jakość spożywanej żywności, oczywiście unikając nadmiaru tłuszczów nasyconych i cukrów.

Ale chleb składa się głównie z węglowodanów, a więc i cukrów, możesz mieć zastrzeżenia. Zależy. Przede wszystkim dobrze jest preferować taki rodzaj chleba, który składa się wyłącznie z wody, mąki, drożdży i soli. Dlatego też należy unikać pieczywa z dodatkiem oleju lub mleka, czyli składników, które zwykle dodaje się po to, by uczynić je bardziej miękkimi i apetycznymi. Należy również unikać pieczywa nadziewanego, z oliwkami, boczkiem itp. Powiedziawszy to, zobaczmy, jaki rodzaj chleba możesz zjeść.

Chleb, który można podać na stół nawet na diecie jest integralną częścią. Zapewnia mniej kalorii niż biały chleb. W rzeczywistości półuncjowa kromka zrobiona z białej mąki, rafinowana mąka 00 dostarcza około 150 Kcal, podczas gdy pięćdziesiąt gramów pełnoziarnistego chleba dostarcza 112 Kcal.

Ponadto klasyczny bochenek białego chleba ma znacznie mniej błonnika, co oznacza, że ​​dzięki 7 gramom błonnika na sto gramów jest bardziej sycący i znacznie mniej potrzeba go do posiłku podczas lunchu lub kolacji. Pamiętaj, że pieczywo pełnoziarniste dostarcza także białka i soli mineralnych niezbędnych dla dobrego samopoczucia organizmu, a także spowalnia wchłanianie cukrów, co zwiększa ryzyko cukrzycy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *