Przyprawa do piernika pachnie świąteczną, rodzinną przytulnością. Na pierwszy rzut oka widać, że wykorzystuje się go głównie do pierników. Możemy go kupić lub samodzielnie wymieszać. Domowa mieszanka przypraw do pierników ma swoje zalety. Przede wszystkim wiemy, co do niego wkładamy i potrafimy dostosować go do własnych preferencji smakowych. A ponieważ nie ma uniwersalnego przepisu, możemy eksperymentować.
Każda z przypraw piernikowych jest wyjątkowa sama w sobie, dlatego gdy je połączymy, otrzymamy niepowtarzalną aromatyczną mieszankę, która nada charakteru naszym piernikom, piernikom blaszanym, strudelowi, a nawet pieczonym mięsom. Możemy dodać go również do spawarki i stempla.
Na co pomaga przyprawa do piernika?
Oprócz niepowtarzalnego aromatu, przyprawy piernikowe korzystnie wpływają również na nasze zdrowie. Cynamon, gałka muszkatołowa, or i wspomagają i przyspieszają trawienie, uspokajają nerwy, pomagają w zapobieganiu i leczeniu przeziębień. Przyjrzyjmy się więc bliżej niektórym przyprawom.
Anyż
swoim aromatem i lekko słodkim smakiem przypomina lukrecję. Nadaje się do słodkich wypieków, do aromatyzowania sosów, zup oraz różnego rodzaju ryb i mięs, do marynowania buraków, czerwonej kapusty i ogórków.
korzystnie wpływa głównie na układ trawienny, wzmacnia żołądek, wzmaga apetyt, likwiduje skurcze żołądka i nudności. Ponadto zapobiega wzdęciom i zwiększa produkcję żółci. Łagodzi kaszel i ogólnie wspomaga zdrowie układu oddechowego.
Anyż gwiazdkowaty
ma atrakcyjny kształt rozgwiazdy, ma zapach bardzo podobny do anyżu i przyjemnie korzenny słodki smak. W naszym kraju wykorzystuje się go głównie do wypieków, deserów i ciasteczek świątecznych, dodaje się go do grzanego wina.
stosowany jest jako naturalny antybiotyk i środek przeciwwirusowy, pomaga przy kaszlu i łagodzi ból gardła. Herbatę anyżową stosuje się przy bólach reumatycznych. Pobudza apetyt i łagodzi problemy żołądkowe.
Koper włoski
mają lekko ostry, słodki smak przypominający anyż i charakterystyczny aromat. Używa się go do konserwowania warzyw, do zup, sosów, mięs, słodkich wypieków i domowego chleba.
Napar lub wywar stosuje się głównie przy problemach trawiennych i przeziębieniach. Pozytywnie wpływa na drogi oddechowe i ułatwia kaszel, wchodzi w skład mieszanek herbacianych np. z czarnego bzu, kwiatu lipy, kopru włoskiego czy czarnego bzu.
Goździk
ma przyjemny, silnie aromatyczny zapach i smak. W kuchni czeskiej wykorzystuje się go głównie do dań słodkich, wypieków, deserów owocowych czy puddingów. Podczas gotowania ryżu nie może zabraknąć cebuli z wbitymi goździkami. Całe goździki dodaje się do ponczu, grzanego wina, gorącej czekolady i herbaty.
niszczy bakterie i wzmacnia odporność. Działa przeciwzapalnie, a także łagodzi objawy przeziębienia. Nadaje się do leczenia zębów i jamy ustnej. Działa zapobiegawczo przy paradontozie, służy do dezynfekcji ran lub przeciw nudnościom.
Piment
ma palący, ale przyjemnie korzenny smak, podobno łączy w sobie smak i aromat pieprzu, goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Najczęściej dodaje się go do bulionów, sosów i zup-kremów, marynat do kurczaka i wieprzowiny lub do bazy do gulaszu. Mielone ziele angielskie jest częstym składnikiem pierników, szarlotek i strudla. Szczypta ziela angielskiego pasuje również do sosu pomidorowego lub ketchupu.
Nowe przyprawy przyspieszają trawienie, poprawiają strawność ciężkich posiłków oraz pomagają przy gazach i wzdęciach. Ma działanie antybiotyczne i antyseptyczne, wspomaga układ odpornościowy, pomaga przy grypie i przeziębieniu. Likwiduje bóle głowy i bóle reumatyczne. Uspokaja nerwy i pomaga przy bezsenności.
Cynamon
ma wyjątkowy korzenno-słodki aromat. W kuchni czeskiej używany jest głównie do wypieku świątecznych ciasteczek, strucli i deserów, dobrze komponuje się z czekoladą, jabłkami i gruszkami. Doskonale smakuje z jagnięciną i drobiem oraz w sosie pomidorowym. Aromat cynamonu wykorzystuje się do gorącej czekolady, kawy, grzanego wina, herbaty czy ponczu.
wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom i wzdęciom, leczy zgagę i nudności. Ma właściwości przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające. Używa się go jako afrodyzjaku. W połączeniu z miodem wzmacnia odporność.
Ożywić
o świeżym cytrusowym zapachu, nie jest tak ostry i ostry jak świeży imbir. W naszym kraju wykorzystuje się go głównie do wypieku ciast i słodyczy, do kompotów i sałatek owocowych, ale także do przyprawiania mięs, drobiu i ryb, warzyw, ryżu, a także jako dodatek do farszów.
ma silne działanie przeciwzapalne, wzmacnia układ odpornościowy, obniża cholesterol, korzystnie wpływa na trawienie, może łagodzić migreny i poprawiać wzrok. Imbir powinien także łagodzić bóle mięśni i stawów, zapalenie stawów i reumatyczne zapalenie stawów.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Jak mieszać domową przyprawę do piernika
Przepisów na przyprawy piernikowe są chyba setki, każdy nieco inny, zarówno jeśli chodzi o użyte składniki, jak i ich proporcje. Nie da się dokładnie opisać, jakie przyprawy i w jakiej ilości dodać do przyprawy do piernika, dlatego chętnie możemy poeksperymentować. Mieszanie i dozowanie składników domowej przyprawy do piernika to zawsze odrobina magii. Przede wszystkim polecam spisać przepis, który najbardziej nam odpowiada, aby następnym razem wiedzieć, jak wymieszaliśmy naszą najbardziej piernikową mieszankę. Osobiście używam dwóch części cynamonu i dwóch części anyżu gwiazdkowatego oraz po jednej części anyżu, ziela angielskiego, goździków i nasion kopru włoskiego.
Przygotowanie przyprawy piernikowej
-
Aby przygotować przyprawę do piernika, możemy kupić przyprawy mielone lub w całości i następnie zmielić je w domu za pomocą ręcznego młynka lub drobno zmielić w moździerzu tylko w takiej ilości, jakiej potrzebujemy.
-
Całość zmielonych lub pokruszonych przypraw wymieszać i przesiać przez sito.
-
Przyprawy do piernika przechowujemy w ciemnym, szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku, aby aromat nie wyparował.
-
Idealnie jest pozostawić przyprawy na co najmniej tydzień. Ale teraz możemy z tego skorzystać.
Podstawowa przyprawa do piernika
Przyprawa piernikowa z pieprzem
Przyprawa piernikowa z kardamonem