Zrób cukierki Pierwszej Republiki. Niesamowicie smaczne, choć już zapomniane

Wyroby cukiernicze z I Rzeczypospolitej były smaczne, proste w przygotowaniu i często składały się z zaledwie kilku składników. Jednocześnie miał długi termin przydatności do spożycia. Zainspiruj się niemal zapomnianymi przepisami i przygotuj w domu wspaniałe słodkości Pierwszej Republiki.

Cukierki Pierwszej Republiki

W okresie powojennym słodycze były skąpe, a kremy czekoladowe w wielu rodzinach mogły tylko marzyć. Zamiast słodyczy często jedzono jedynie suszone owoce lub orzechy. Dzieci rozkoszowały się orzechami maczanymi w miodzie. Pieczenie było proste, zdecydowanie nie przestrzegano zwyczaju pieczenia co najmniej siedmiu rodzajów ciastek lub pieczenia tylu rodzajów ciastek, ile jest miesięcy w roku. Słodycze z I Rzeczypospolitej były pyszne i proste, spróbujcie.

Guziki Masaryka

Cukierki wykonane z orzechów, zwykłej mąki, masła, cukru, kakao i żółtka jaj noszą imię popularnego prezydenta. Będziesz potrzebować 200 g orzechów, możesz użyć orzechów włoskich lub laskowych. Namocz je wcześniej w zimnej wodzie, a następnie grubo posiekaj. Wymieszać z 300 g mąki i wymieszać z 200 g masła. Dodać 100 g cukru kryształu, łyżkę kakao i żółtko. Ciasto wyrobić ręcznie i uformować kilka wałków. Rolki powinny mieć średnicę około 4 cm. Pozwól im stwardnieć w lodówce na kilka godzin. Następnie wałek do ciasta zostanie dobrze pocięty na koła, powinny mieć około pół cm grubości. Uformowane koła układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut. Gorące obtoczone są w mieszance cukru pudru i wanilii.

Zdjęcie: Shutterstock

Aromatyczne imbiry

Piernik to cukierek, który smakuje przez cały rok. Najwięcej w okresie jesiennym. W przypadku imbiru należy ubić 5 g imbiru startego na drobnej tarce, startą skórkę z jednej cytryny ze 150 g cukru, jajka i żółtka. Po ubijaniu dodać 150 g mąki zwykłej, łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. Pozostawiamy na chwilę w torbie w lodówce, rozwałkowujemy na naleśniku i wycinamy różne kształty. Ale imbiru nie piecze się od razu. Ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na noc w lodówce. Piecze się je następnego dnia w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wystarczy piec je przez 10 do 15 minut.

Proste tuczniki

Skrzynki smalcowe napełniano marmoladą lub marmoladą i przygotowywano ze 150 g smalcu, 170 g mąki zwykłej i 150 g cukru pudru. Do mieszanki dodano 2 łyżki kakao. Mieszaninę wyrobiono i pozostawiono w torbie w lodówce do następnego dnia. Rozwałkowano naleśnik i uformowano kulki. Wyciskano je na środku i do dziurki wrzucano odrobinę marmolady oraz orzechów lub migdałów. Tuczniki pieczono w temperaturze 170°C przez 10 do 15 minut.

Zdjęcie: Shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *