Zimowa przekąska: z tą musaką z marynowanych warzyw nie ma mowy o przejadaniu się

Musaka z kiszoną kapustą – typowe danie przygotowywane najczęściej zimą, kiedy kiszona kapusta jest już gotowa. Zima to jedna z pór roku, kiedy najlepiej przygotować harnę z kiszoną kapustą.

Jeśli chcesz ugotować coś innego, spróbuj zrobić musakę z kiszonej kapusty.

Przygotowaliśmy dla Was wspaniały przepis (którego próbowaliśmy, jeszcze nie przygotowaliśmy, ale już niedługo to nastąpi), którym miło zaskoczycie swoich bliskich – pisze tami.bg.

Produkty i poprawki z musaki z kiszonej kapusty

  • 1 kg. kwaśna kapusta;
  • 500 g mięsa mielonego;
  • 1 cebula;
  • 2 szt. por;
  • 100 g sosu pomidorowego;
  • 100-150ml. kapuśniak;
  • 50 ml olej;
  • 1 łyżka. papryka (równa);
  • pieprz;
  • krzywe merudie;
  • cząber;
  • sól, jeśli to konieczne.

Do polewy

  • 3 jajka;
  • 250 ml krem do gotowania.

Sposób przygotowania

Rozgrzej olej i smaż posiekaną cebulę i por przez 3-4 minuty. Dodać mięso mielone i smażyć kolejne 7-8 minut. Dodaj posiekaną kapustę, czerwoną paprykę i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.

Dodać kapuśniak, sos pomidorowy, resztę przypraw i około 150 ml. wodę i gotować około 10 minut.

Przełożyć naczynie do odpowiedniej formy i piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na nadzienie musowe ubić jajka ze śmietaną, wylać na naczynie i piec kolejne 10-15 minut.

Podawać danie na ciepło z pieczoną czerwoną papryką, domowym pieczywem i kieliszkiem dobrego czerwonego wina.

Cieszyć się!

Dla Waszej uwagi przygotowaliśmy także inne zimowe propozycje kulinarne, a mianowicie: dynię na święta oraz gulasz wołowy.

Lubię to , gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *