Ziemniaki nigdy nie wykiełkują, jeśli są przechowywane. Wystarczy dodać do nich kawałek tego owocu

Gdzie i jak przechowywać ziemniaki?

Ziemniaki to jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych, który można przetwarzać na wiele ciekawych sposobów. Są więc niezwykle popularne i powszechne. Każdy ma w domu ziemniaki, a najczęściej tylko w plastikowej torbie lub siatce. Ale i to jest błędem, a raczej niewystarczającym. Jak zatem je prawidłowo przechowywać?

Źródło: YouTube

Przechowuj ziemniaki razem z tymi owocami!

Podstawą dobrego przechowywania ziemniaków jest suche, ciemne, chłodne i wentylowane miejsce. Możesz zostawić ziemniaki w siatce, ale lepiej wlać je do skrzynki. Zdecydowanie wylej je z plastiku lub przynajmniej rozerwij na całej długości. Na przykład papierowa torba nadaje się na ziemniaki, jeśli w pomieszczeniu jest za dużo światła. Kiełkowaniu zapobiega głównie brak światła, ale jest jeszcze jedna sztuczka.

Co to za sztuczka? Wystarczy dodać kilka jabłek do ziemniaków lub po prostu przechowywać je razem i nie musisz się martwić, że wykiełkują przedwcześnie. Podobnie jak jabłka, na ziemniaki również powinny wpływać banany, które podczas dojrzewania wytwarzają duże ilości tej samej substancji. Co się dzieje?

Dlaczego jabłka i banany należą do ziemniaków?

Być może słyszałeś już, że niektóre rodzaje owoców wydzielają etylen, lub nowocześniej, eten. Eten jest związany zarówno z dojrzewaniem, jak i kwitnieniem, a jego obecność pomaga owocom dojrzewać nawet po zerwaniu. Wpływa to nie tylko na uprawy. Skraca czas, w którym kwiaty cięte pozostają ładne, ponieważ eten przyspiesza ich starzenie. Ale ten efekt można wykorzystać również na naszą korzyść. Dlatego niedojrzałe pomidory umieszcza się w tej samej skrzyni z bananami lub jabłkami, które uwalniają eten w dużych ilościach, dzięki czemu pomidory stopniowo zabarwiają się i stają się słodsze.

Mechanizm ten jest dobrze znany i przez długi czas uważano, że jabłka nie pasują do ziemniaków właśnie z tego powodu. Ale eten wpływa na proces dojrzewania tylko w niektórych uprawach. Niespodziewanie się okazało i dzięki badaniu z 2016 roku opublikowanemu w Journal of Food Science and Technology również potwierdziło, że ziemniaki przechowywane z jabłkami smakują lepiej, ale słabiej kiełkują. Badanie stwierdza to już w tytule, który brzmi: „Etylen hamuje kiełkowanie bulw ziemniaka poprzez wpływ na metabolizm węglowodanów”.

Powiązane artykuły

Źródła: ncbi.nlm.nih.gov

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *