Ziele coli lub piołun o zapachu i smaku coli. Uprawiaj bylinę odporną na suszę

Piołun uprawiany jest jako roślina lecznicza, stosowana głównie przy zaburzeniach trawienia. Jednak ciekawa odmiana, znana jako przyprawa cola lub ziele coli, zaskoczy Cię swoim zupełnie wyjątkowym aromatem i smakiem. Dzięki niemu przygotujesz pyszne letnie napoje i sałatki.

Jest to piołun brotanowy (Artemisia abrotanum), który pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. W medycynie ludowej stosowany jest w celu wspomagania trawienia i zwalczania pasożytów jelitowych. Mówi się również, że odstrasza mole odzieżowe z szaf, a także mączliki i mszyce z roślin. Natomiast ziele coli to wyjątkowa odmiana piołunu Brotan, która pochodzi z Izraela i jest interesująca przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak i aromat popularnego napoju, coli.

Ziele coli (Artemisia abrotanum var. Maritima)

Krzew o drobnych, liniowych liściach, przypominających nieco koperek, dorasta do wysokości 80-100 cm i można go uprawiać jako część rabaty kwiatowej. Tak jest i jemu też będzie odpowiadać. Latem kwitnie drobnymi, żółtymi kwiatami, ale szczególnie dekoracyjne są delikatne, zielone liście ze srebrzystym odcieniem.

Jak stosować ziele coli

Z młodych pędów, czyli wierzchołkowej części rośliny, można przygotować orzeźwiające, letnie napoje. Ziołu coli brakuje typowej goryczy innych rodzajów piołunu. Będziesz mile zaskoczony smakiem i zapachem coli, nie zdziw się tylko, że napój nie nabierze typowego dla coli koloru. Z drugiej strony nie będzie zawierał żadnych barwników ani nawet kostki cukru. Można jednak z ziela tego przygotować także syrop cola, czego nie obejdzie się bez cukru, a mimo to zachowasz niepowtarzalny smak rośliny nawet w sezonie zimowym.

Inną możliwością przechowania tego zioła na zimę jest suszenie, należy jednak liczyć się z tym, że zapach coli po suszeniu będzie bardzo słaby, olejki eteryczne zawarte w roślinie są bardzo lotne.

Ziele coli możesz wykorzystać także jako nietradycyjny dodatek do sałatek owocowych lub przygotować przy jego pomocy delikatne dressingi i polewy do sałatek warzywnych czy past serowych. Bardzo dobrze sprawdza się również jako dekoracja oraz dodatek do wypieków i nieupieczonych deserów.

Jak uprawiać zioło coli

Piołun ten można uprawiać jako bylinę wieloletnią, bardzo odporną na mróz do -35°C. Rośnie dobrze na stanowiskach słonecznych lub półcienistych, na suchej, przepuszczalnej glebie z wystarczającą ilością składników odżywczych.

Zioło coli z powodzeniem można uprawiać w przenośnych pojemnikach na balkonach i tarasach. Na zimę przykryj pojemnik włókniną, aby korzenie rośliny nie zamarzły tak bardzo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *