To czas prezentów, bliskich, kulinarnych rozkoszy i… nieudanych diet. Ale eksperci wiedzą, że wcale nie trzeba pozbawiać się świątecznych radości dla podniebienia. Bez aromatu słodyczy i ciasteczek Święta nie byłyby tak przytulne, dlatego nie rezygnuj z nich, ale zastosuj mały trik: zamień biały cukier w swoich ulubionych przepisach na znacznie zdrowszy cukier melasowy. Oto, co musisz o nim wiedzieć i jak włączyć go do swojej kuchni. Nie tylko na Boże Narodzenie, lepiej na zawsze.
Co to jest melasa cukrowa
by Passiflora produkowany jest z naturalnej trzciny cukrowej z wyspy Mauritius, która gromadzi ciepło i smaki tropikalnego słońca i ziemi. Do jego produkcji nie stosuje się rafinacji, obróbki chemicznej, słodzików, barwników i innych dodatków. Proces jest całkowicie naturalny: laskę wyciska się w dniu zbioru, następnie sok wyciska się i gotuje, aż płyn odparuje i pojawią się kryształki cukru. I to wszystko, co dostajesz w pakiecie – naturalną słodycz, smak i aromat rodem z Tropików. Gwarantowane przez .
Gdy już to wiesz, nie będziesz zaskoczony, że puszyste kryształki mają niezwykle bogaty aromat, który przypomina trochę karmel i wypełnia dom poczuciem przytulności i ciepła. W smaku cukru Melasa jest słodka, ale ma głębokie i bogate nuty lukrecji, dymu, a nawet lekką, cierpką goryczkę dla bogactwa. Wyobraź sobie to wszystko w kawałku świątecznego ciasta, które podasz na świątecznym stole! Lub w filiżance herbaty w mroźny zimowy poranek!
Ale cukier melasowy to w rzeczywistości znacznie więcej niż słodycz i komfort.
Korzyści zdrowotne wynikające z melasy cukrowej
Cukier melasowy, ponieważ zachowuje naturalne składniki trzciny cukrowej, zawiera duże ilości substancji korzystnych dla zdrowia. Jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu, a ich ilość jest tu wielokrotnie większa w porównaniu do białego cukru. Możesz dowiedzieć się wszystkich szczegółów w tym.
Tutaj wymienimy tylko kilka konkretnych korzyści zdrowotnych, jakie naturalna melasa cukrowa może wnieść do Twojego codziennego życia:
- Poprawia trawienie. Minerały zawarte w cukrze mogą pomóc złagodzić zaparcia. Aby to zrobić, dodaj cukier melasowy do porannego napoju.
- Łagodzi bóle stawów. Obecność wapnia i żelaza w melasie pomaga w utrzymaniu kości, stawów i tkanek. Zatem cukier melasowy staje się odpowiedni dla osób cierpiących na zapalenie stawów i bóle stawów.
- Łagodzi skurcze. Jeśli cierpisz na bóle menstruacyjne, cukier melasowy może wzmocnić Twój organizm żelazem, magnezem i wapniem, które łagodzą skurcze i zapobiegają niedoborom żelaza podczas cyklu.
- Zmniejsza wypadanie i siwienie włosów. Aby uzyskać taki efekt, nie musisz spożywać słodyczy. Wystarczy przygotować odżywkę do włosów z wody i cukru melasowego, nałożyć ją po umyciu i pozostawić na około 15 minut. Eksperci twierdzą, że przeciwutleniacze zawarte w cukrze zapobiegają szybkiemu siwieniu i nadmiernemu wypadaniu włosów.
Teraz rozumiesz, dlaczego zalecamy zastąpienie białego cukru melasą nie tylko podczas wakacji, ale przez cały rok. Dzięki temu będziesz mógł zadbać o swoje zdrowie, nie pozbawiając się całkowicie drobnych radości życia. Wróćmy jednak do naszego świątecznego stołu i sposobów, aby cieszyć się nim bez obaw.
Cukier melasowy na świąteczny stół – ile i jak
Istnieje kilka wspaniałych sposobów wykorzystania cukru melasowego w kuchni podczas Świąt Bożego Narodzenia.
- W sosach i glazurach. Ze względu na swój niesamowity smak i aromat, szefowie kuchni naprawdę wykorzystują melasę jako ulubioną przyprawę w kuchni. Potrafi sprawić, że danie pachnie niezwykle apetycznie, bez wkładania większego wysiłku i technik. Dodaj odrobinę cukru melasowego jako glazurę do pieczonych warzyw lub słodkich ziemniaków. Zrób to, zanurzając je w mieszance sosu barbecue i cukru melasowego. Dodaj go do sosu sałatkowego, aby był lżejszy i zdrowszy. I ogólnie używaj go wszędzie tam, gdzie potrzebujesz odrobiny słodyczy i zapachu.
- W napojach. Cukier melasowy możesz dodać do wszystkich napojów – długiej świątecznej porannej kawy, podwieczorku w weekendy, ulubionego cappuccino lub wieczornego koktajlu. Dzięki temu będą nie tylko przyjemniejsze, ale także bardziej przydatne dla Twojego organizmu.
- W domowych batonach energetycznych. Świąteczne dni potrafią być nie tylko przyjemne, ale i męczące. To wtedy domowe batony energetyczne lub cukierki z melasą mogą w mgnieniu oka dostarczyć Twojemu organizmowi dodatkową energię, której potrzebuje. I oczywiście przyjemność. Więc użyj tego.
- W świątecznych smakołykach. Nie jest tajemnicą, że znaczna część smaku i aromatu pierników pochodzi z zastosowania melasy. A Ty możesz zaskoczyć Świętego Mikołaja i całą rodzinę, zastępując wszędzie biały cukier melasą (przeczytaj poniżej, jak to zrobić). Dzięki temu małemu trikowi Twoje ulubione ciasteczka, ciasta i słodycze zyskają przyjemniejszy brązowy kolor oraz żywszy smak i aromat. I możesz wypróbować zupełnie nowe przepisy – na przykład specjalne.
Kilka ostatnich sekretów cukru melasowego – na czas po wakacjach
A skoro już zdecydowałeś, że na zawsze zostawisz w swojej kuchni apetyczny cukier Melasa, zdradzimy Ci jeszcze kilka jego sekretów.
- Melasa cukrowa zastępuje biały cukier w proporcji 1:1, dzięki czemu proporcje w Twoich ulubionych przepisach nie ulegną zmianie.
- Z biegiem czasu puszyste kryształki mogą się sklejać – jest to normalne w przypadku naturalnego cukru, który jest dość higroskopijny. Ale nawet wtedy cukier nadal nadaje się do użytku. Umieść grudki w płytkiej misce, przykryj na noc wilgotną ściereczką, a rano znów będziesz miał sypki cukier.
- Aby zmniejszyć ryzyko sklejania, przechowuj cukier w szczelnym pojemniku.
Mamy dla Ciebie także kilka wyjątkowych, które pozwolą Ci w pełni cieszyć się jego smakiem i aromatem. Wypróbuj je, są tego warte. I cieszcie się w pełni świętami, bliskimi i dobrym czasem spędzonym razem.