Zbierz swoje buty. Czerwone jagody głogu są naturalnym środkiem na serce i łagodzą stres. Robią doskonałą herbatę i dżem

Nie zapomnij w tym roku rozbić botków za kostkę. Drobne czerwone jagody dzikiego głogu zasługują na uwagę przede wszystkim jako naturalny środek na serce i uspokajający, sprawdzony od pokoleń. Z gorzkich słodko-kwaśnych owoców możemy przygotować doskonałą herbatę i dżem.

Niezależnie od tego, czy istnieje znany krzew czy drzewo o ciernistych gałęziach, które dorasta do wysokości siedmiu metrów lub więcej, możemy go spotkać w naturze głównie wzdłuż lasu. Kwitnie w maju i czerwcu białymi kwiatami z różowymi pylnikami i specjalnym, niezbyt przyjemnym aromatem.

Jesienią dojrzewają owoce w postaci drobnych czerwonych strąków o długości około 1 cm, które nazywane są strąkami. Zbieramy je w pełnej dojrzałości we wrześniu i październiku. Mają przyjemnie gorzko-słodko-kwaśny smak, są lekkostrawne i pełne cennych substancji, korzystnie wpływających na nasze zdrowie.

Typowe efekty głogu

„W aktualnej fitoterapii owoce głogu wykorzystywane są głównie jako naturalny lek dla osób wcześniej urodzonych, głównie w celu poprawy pracy serca i krążenia. Substancje czynne zawarte w kozieradce rozszerzają tętnice i naczynia krwionośne, poprawiają krążenie krwi w całym organizmie, pomagają przy różnego rodzaju obrzękach, stresie, bezsenności, wysokim i niskim ciśnieniu krwi, arytmii i zawrotach głowy. Głóg polecam przede wszystkim jako profilaktykę choroby niedokrwiennej serca (dławicy piersiowej) i zawału serca. Pragnę zaznaczyć, że jako roślinę leczniczą wykorzystuje się wyłącznie owoce dziko rosnących krzewów kwitnących na biało” – mówi zielarz Martin Kolár.

MOŻESZ BYĆ ZAINTERESOWANYM TAKŻE TYM:

Jak przetwarzać rozszczepione kopyta

„Owoce należy zbierać zanim zaczną więdnąć i nadeszły pierwsze przymrozki, aby nie zepsuły się i nie utraciły swoich właściwości leczniczych. Głogi są smaczne i lekkostrawne. Zawierają cukry, pektyny, karoteny, garbniki, witaminę C i B. Można je wykorzystać do przygotowania herbaty, syropu, nalewki czy znakomitej marmolady czy dżemu miodowego, ale nadają się również do spożycia na surowo. polecany przez zielarza.

  • Owoce głogu można suszyć sztucznym ogrzewaniem do temperatury 60°C. Musi pozostać ciemnoczerwone, pomarszczone i pomarszczone, a nie brązowe lub czarne.

Jak zrobić nalewkę z jagód głogu

Składniki

  • 1 część głogu

  • 5 części wódki lub brandy

Przygotowanie

Zdrowy i nieuszkodzony szczypiorek bez szypułek myjemy i siekamy ceramicznym nożem, wrzucamy do szklanki, zalewamy alkoholem i odstawiamy w jasne i ciepłe miejsce. Pozostawiamy do maceracji przez około miesiąc, od czasu do czasu potrząsając. Następnie przecedzić przez szmatkę lub filtr do kawy, rozlać do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu.

Jak stosować nalewkę z głogu

w sytuacjach stresowych i nadmiernym obciążeniu psychicznym zażywamy 15–20 kropli owocu głogu na szklankę wody trzy razy dziennie. Ogólnie rzecz biorąc, nalewki stosuje się wewnętrznie w ilości 1 kropli na 1 kg osoby. Można nim także masować obrzęki, bóle mięśni, reumatyzm i bóle pleców.

Marmolada bochenkowa

Składniki

  • 1 kg głogu

  • 500 g cukru

  • 500 ml wody

Przygotowanie

Głóg rozgnieść, dodać cukier i wodę i gotować wszystko w umiarkowanej temperaturze przez około 20 minut, ciągle mieszając, aż do miękkości. Powstałą masę przecedzić przez sito, dosłodzić do smaku i pozostawić w umiarkowanej temperaturze do uzyskania pożądanej galaretowatej konsystencji. Napełnij sterylne, podgrzewane słoiki, przykryj i sterylizuj przez 10 minut w temperaturze 90°C.

Dżem z miodu głogowego

Składniki

  • 1 kg głogu

  • sok z 1 do 2 cytryn do smaku

  • 500 g miodu

  • 500 ml wody

Przygotowanie

Halibuta zalać wodą i gotować około pół godziny w umiarkowanej temperaturze, aż będzie miękki. Następnie szczypiorek rozgnieć, przetrzyj przez sito, dodaj miód i sok z cytryny. Mieszamy, pozwalamy powoli bulgotać, aż masa uzyska odpowiednią konsystencję. Gorący jeszcze dżem miodowy wlewamy do czystych szklanek, zamykamy i studzimy przy opuszczonej pokrywie.

CZYTAĆ:

Herbata z suszonym głogiem

Składniki

  • 1 łyżka suszonego głogu

  • 300 ml wrzącej wody

Przygotowanie

Głóg zalej wodą, przykryj i odstaw na około 10 minut. Następnie odcedź.

Używać

Na bezsenność i zmęczenie pijemy taką ilość herbaty dwa razy dziennie po posiłkach.

Świeża herbata owocowa

Składniki

  • 2 łyżki świeżego głogu

  • 500 ml wody

Przygotowanie

Halibuta zalać zimną wodą, odstawić na około kwadrans, a następnie powoli doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 10 minut. Po częściowym ostudzeniu odcedzić.

Używać

Aby wspomóc pracę serca, krążenia i układu nerwowego, herbatę pijemy w dwóch dawkach codziennie przez 4 do 6 tygodni. Kurację możemy powtarzać dwa razy w roku. Należy wziąć pod uwagę, że działa powoli. Dlatego ważne jest, aby pić herbatę regularnie i przez długi czas, zarówno profilaktycznie, jak i od razu przy pierwszych problemach.

Niekorzystne skutki głogu

Hawthorn nie ma toksycznych ani innych skutków ubocznych. „W bardzo rzadkich przypadkach po nadmiernym spożyciu mogą wystąpić nudności, ból głowy lub kołatanie serca. Osoby cierpiące na zdiagnozowane już choroby serca powinny skonsultować się z lekarzem w sprawie stosowania głogu, nie zaleca się stosowania go u kobiet w ciąży i dzieci.” dostarczone przez zielarza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *