Zawsze robię jajka z plasterkiem cytryny. Daje niesamowity efekt, spróbuj i Ty

Na pierwszy rzut oka może się to wydawać łatwym zadaniem, ale co może być trudnego w gotowaniu jajka? Wystarczy włożyć je do garnka i przestrzegać przepisanego czasu. Ale to nie jest takie proste. Jajka mogą być niedogotowane, rozgotowane lub nieestetycznie popękane. Doradzimy Ci jak to zrobić.

Pękające jajka

Jajka są popularnym śniadaniem i przekąską, przygotowujemy je również zamiast mięsa do niektórych dań głównych. Są bogate w białko, a ich wpływ na cholesterol został już kilkukrotnie obalony. Dlatego traktuj je tak często, jak to możliwe. Niezależnie od tego, czy są to jaja z hodowli domowej, jaja z hodowli czy jaja z supermarketu, wszystkie są narażone na ryzyko pęknięcia podczas gotowania.

Przy prawidłowej procedurze gotowania jajka umieszcza się we wrzącej wodzie i nie każde jajko pozostaje razem. Można częściowo pomóc łyżką, bo czasami jajka pękają, jeśli zbyt nieostrożnie wrzucimy je do wody. Jeśli to nie jest Twój problem, powiemy Ci, jak gotować jajka bez pękania.

Ugotuj jajka z cytryną

Następnym razem, gdy będziesz gotować jajka, możesz sobie pomóc, dodając do wody plasterek lub dwa cytryny. Cytryna sprawi, że skorupka jajka pozostanie nienaruszona, pod warunkiem oczywiście, że jajko delikatnie włożysz do wody. Otrzymasz nie tylko idealnie ukształtowane jajko na twardo, ale także pachnącą kuchnię. Plasterek cytryny podczas gotowania załatwi sprawę. Prawie zawsze masz cytrynę w lodówce, zdecydowanie wypróbuj tę sztuczkę.

Zdjęcie: Shutterstock

Łatwiejszy peeling z cytryną

Dużym problemem w przypadku świeżych jaj jest obieranie skorupki. Jeżeli mamy ochotę na jajka w smarze lub sałatce ziemniaczanej, uporanie się z resztkami posklejanych jajek nie stanowi żadnego problemu. Wystarczy wziąć łyżkę i wydrążyć kawałki. Ale to ci nie pomoże, jeśli chcesz mieć ładny kształt jajka. Wrzucanie plasterków cytryny do wody podczas gotowania również pomoże w obieraniu.

Gdy tylko nie masz w domu cytryny, możesz podczas gotowania spróbować octu. Do wody, w której będziesz gotować jajka, dodaj łyżkę octu i ugotuj jajka w zwykły sposób. Nie pękają i łatwo się odklejają.

Zdjęcie: Shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *