Zarówno zielony, jak i czarny kardamon to rzadkie egzotyczne przyprawy o wyrazistym smaku i niepowtarzalnym aromacie

Kardamon to egzotyczna przyprawa, która jest coraz częściej stosowana w naszym kraju. Nadaje potrawom i napojom niepowtarzalny smak i aromat, ale jednocześnie może pomóc w wielu dolegliwościach zdrowotnych. Podpowiemy, jakie dania można aromatyzować kardamonem.

razem należą do najrzadszych i najdroższych przypraw na świecie. Często używany jest również wariant kardamonu, ale uważa się go za nieskryptowany. Pochodzenia nazwy można doszukać się w starożytnym greckim słowie kardamomon, w skrócie kardamon.

Rodzaje kardamonu

Istnieją dwa główne rodzaje kardamonu: kardamon czarny i kardamon zielony, bielona wersja zielonego kardamonu to kardamon biały.

Zielony (prawdziwy) kardamon

Zielony kardamon, znany również jako prawdziwy kardamon, to nasiona wieloletniego, stoutowego zioła z rodziny imbirów (Zingiberaceae)jest zatem spokrewniony z imbirem lub kurkumą. Ojczyzną kardamonu są tropikalne lasy deszczowe Gór Kardamonowych w południowo-zachodnich Indiach, obecnie uprawia się go głównie w wilgotnych lasach Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, ale także w Ameryce Środkowej i Łacińskiej.

  • Za najlepszą jakość uważa się jasnozielone, jajowate kapsułki o długości 5-10 mm. Każda kapsułka zawiera 12-30 aromatycznych brązowo-czarnych nasion. Prawdziwy kardamon ma mocno pikantny lub palący smak i aromat z nutą cytryny, mięty i imbiru.

Kardamon czarny (nepalski, brązowy, większy).

Kardamon czarny, zwany także kardamonem nepalskim lub kardamonem brązowym lub większym, to nasiona innej rośliny z rodziny Amomum subulatum. Pochodzi ze wschodnich Himalajów. Uprawia się ją głównie w Nepalu, południowym Bhutanie i zachodniej części Indii.

  • Czarny kardamon ma większe i grubsze strąki o długości około 2,5 cm i kolorze ciemnobrązowym, zawierające 40-50 twardych brązowych nasion. W smaku podobny, pikantny z aromatem lekko dymnym (wędzonym) i kamforowym.

Na co pomaga kardamon?

„Kardamon należy nie tylko do najdroższych, ale i najstarszych przypraw leczniczych, kardamon stosowany był w medycynie ludowej już od czasów starożytnych. Przede wszystkim wspomaga trawienie, pomaga przy skurczach żołądka, wzdęciach, zgadze, nudnościach czy zaparciach oraz zwiększa apetyt. wprowadzony przez zielarza Martina Kolára. Pozytywnie wpływa na depresję, stany lękowe, nerwowość i stres, poprawia nastrój i ogólnie uspokaja. Od wieków kardamon był stosowany na impotencję i zwiększenie libido.

Jak stosować kardamon

„Polecam pić prawdziwą herbatę kardamonową na stany zapalne gardła i jamy ustnej, ponieważ ma ona działanie antybakteryjne. Podaję napar do płukania gardła na ból gardła oraz napój z miodem na przeziębienie i grypę. Szczyptę świeżo zmielonego kardamonu można dodawać do napojów i potraw, można też żuć produkty pełnoziarniste. Nasiona odświeżają oddech, a dodatkowo pomagają leczyć stany zapalne dziąseł i zębów.” dostarczone przez zielarza.

Lecznicza herbata kardamonowa

Składniki

  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu

  • 220 ml wrzącej wody

Przygotowanie

Kardamon zalać wodą, przykryć i odstawić na około 15 minut. Następnie odcedź.

Używać

Na problemy psychiczne lub w celu zwiększenia apetytu seksualnego pijemy ciepłą herbatę dwa razy dziennie, na problemy trawienne trzy razy dziennie przed każdym posiłkiem. Naparem można również płukać gardło, dziąsła i zęby.

Kardamon w kuchni

  • Kardamon wchodzi w skład przypraw curry, garam masala lub jeśli chcemy używać go samodzielnie, dozujemy go bardzo ostrożnie. Wystarczy niewielka szczypta (na czubku noża), jest to bardzo mocna przyprawa.

  • Między innymi kardamon dobrze komponuje się z imbirem, kurkumą, pieprzem, cynamonem, goździkami, koprem włoskim, papryką i szafranem.

  • Powszechnie dostępny jest kardamon mielony, ale także nasiona i całe strąki, w których ukryte są nasiona. Lepiej kupić całe kapsułki lub nasiona, które zmielimy lub zmielimy w domu tuż przed użyciem.

  • Czarne strąki kardamonu najlepiej nadają się dodawane w całości do potrawy i wyjmowane przed podaniem.

Zarówno zielony, jak i czarny kardamon wykorzystuje się do przyprawiania różnego rodzaju potraw, szczególnie w kuchni orientalnej. W Azji oba rodzaje kardamonu wykorzystuje się zarówno w daniach słodkich, jak i pikantnych. Zielony kardamon jest często dodawany do tradycyjnych indyjskich słodyczy oraz do herbat i kaw. W Europie popularny jest głównie w krajach nordyckich.

Kardamon świetnie smakuje z mięsami (mięso mielone, steki, drób) i warzywami, w pastach do smarowania, roślinach strączkowych, zupach, sosach, ziemniakach i ryżu. Często dodaje się go do pierników (wchodzi w skład przyprawy piernikowej) i słodyczy, dobrze komponuje się z owocami i czekoladą, nadaje się do przygotowywania słodkich deserów. Można nim również urozmaicić kawę, herbatę czy grzane wino i inne gorące napoje. Na jedną filiżankę wystarczą 3 lub 4 nasiona kardamonu.

Czym można zastąpić kardamon?

Trudno znaleźć substytut wyjątkowego smaku kardamonu, ale można zmieszać szczyptę cynamonu z gałką muszkatołową lub mielonym imbirem w proporcji 1:1. Inną opcją jest mieszanka startej skórki cytryny i imbiru.

Kawa z kardamonem

Składniki

  • 200 ml mocnej czarnej kawy

  • na czubku noża zmielone nasiona kardamonu

  • szczypta mielonego cynamonu

Przygotowanie

Do gorącej kawy dodać kardamon i cynamon, wymieszać.

Uprawa kardamonu

  • Tutaj możemy spróbować wyhodować kardamon jako roślinę doniczkową. Liście dekoracyjne mają przyjemny zapach cynamonu.

  • Roślina wymaga ciepłego siedliska przez cały rok, wystarczającego podlewania, szczególnie w miesiącach letnich i okazjonalnego zroszenia liści.

  • Lubi półcień, zimą chętnie przyjmie jaśniejsze miejsce, ale na pewno nie wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

  • Drzewo kardamonu sadzimy w zwykłym podłożu dla roślin domowych.

  • Latem nawozimy nawozem do roślin zielonych w pomieszczeniach raz na dwa tygodnie, zimą raz w miesiącu.

  • Na owoce możemy czekać jedynie na starszych, dużych pęczkach roślin.

  • Kardamon można rozmnażać przez kłącza w podobny sposób

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *