Dietetyk Anastasia Kondaurova powiedziała, które pokarmy mogą doprowadzić dziecko do śmierci.
Nie jest możliwe, aby każda matka nie zainteresowała się tym, jak zapewnić swojemu dziecku możliwie najbezpieczniejsze życie. Powodem jest nie tylko jej instynkt, ale także fakt, że takie stworzenie jest naprawdę delikatne i to, co dla dorosłego organizmu jest w porządku, może okazać się dla niego szkodliwe.
Okazuje się, że jest kilka produktów spożywczych, których małym dzieciom zaleca się unikać wkładania do ust. Dietetyk zwraca szczególną uwagę i zachęca wszystkich do przeczytania poniższych linijek.
Na tej liście znajdują się ryby bogate w rtęć.
W rozmowie z dziennikarzami lekarz zauważył, że istnieją produkty niebezpieczne dla zdrowia dorastającego dziecka. Według dietetyka hamburgery, frytki, chipsy, napoje gazowane, słodycze i desery niskiej jakości mogą zaszkodzić dziecku.
Śmiertelnym zagrożeniem są jednak naczynia, w których mogą ukrywać się bakterie i rtęć. Pisze o tym internetowa publikacja „Podmoskovie Segodnya”.
„Na przykład produkty o dużej zawartości rtęci (niektóre rodzaje ryb), benzenu, bakterii, np. salmonelli. Oznacza to, że jeśli podasz dziecku jajka i mięso bez mycia skorupki lub po niewystarczającej obróbce cieplnej, istnieje ryzyko złapania niebezpieczną chorobę, grozić zatruciem lub zaostrzeniem chorób przewlekłych, a nawet umrzeć”– mówi lekarz.
Kondaurova przypomniała, że żywienie jest niezwykle ważne dla kształtowania się i rozwoju organizmu dziecka.
Lubię to , gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!