Niekoniecznie musisz rozpaczać, że przygotowując ciasto czy soloną rybę, brakuje Ci papieru do pieczenia. Można go zastąpić na wiele sposobów. Niektóre gospodynie domowe nie pozwalają na zwykłą folię lub pergamin. Jest wiele sposobów na wyczarowanie w kuchni soczystego dania bez sięgania po papier do pieczenia.
Papier do pieczenia ułatwi pracę
Prawdą jest, że papier do pieczenia ułatwi mycie naczyń. Nadmiernie przypalona blacha do pieczenia lub zaklejona bułka nie są przyjemne. Szorowanie dna formy do ciasta może czasami wymagać dużo pracy.
Rolka folii aluminiowej
Zwykle bez problemu zastępuje papier do pieczenia. Oprócz wyłożenia blachy świeże składniki można również zapakować w folię aluminiową. Każda rolka aluminiowego wynalazku będzie Ci dobrze odpowiadać. Nie musisz długo zastanawiać się nad kształtem naczyń do pieczenia. Krótko mówiąc, folię możesz dostać tam, gdzie jej potrzebujesz. Można go kształtować, zginać, ciąć, łamać itp. Dopasowuje się do niemal każdego szczegółu.
Posmaruj folię olejem
Jeśli chcesz, żeby folia jeszcze lepiej sprawdziła się jako papier do pieczenia, dostosuj ją do działania. Wystarczy posmarować folię olejem lub roztopionym tłuszczem. Jeżeli olej będzie spływał na blachę, wystarczy zagiąć folię w pożądany kształt. Można na nim upiec nie tylko dobre mięso, ale także ryby czy bułki. Papier do pieczenia może w pełni zastąpić nawet ten zwykły aluminiowy wynalazek. Podobnie jest z papierem pergaminowym.
Zdjęcie: Pixabay
Papier pergaminowy
Pergamin można znaleźć niemal na każdym rogu sklepu. W pełni zastępuje papier do pieczenia, a przy tym będzie Cię kosztować kilka koron taniej. Będzie działać dokładnie tak samo. Docenią to zwłaszcza osoby, które muszą przygotowywać posiłki w wysokich temperaturach. Nie przepuszcza tłuszczu ani wilgoci, jest stosunkowo bardzo trwały, a nawet nie rwie się.
Pojemniki silikonowe są bezcenne
Czy zbyt długo męczysz się z przygotowywaniem posiłków? Nadal szukasz sposobu na ominięcie papieru do pieczenia? Nie ma nic prostszego niż sięgnięcie po silikonowe pojemnikiktórych nie trzeba smarować tłuszczem i przykrywać warstwami do pieczenia. To wygoda już do nas dotarła. Upiecz i po prostu wyjmij jedzenie.
Stare nawyki, dobre nawyki
Przed pieczeniem wystarczy posmarować blachę do pieczenia masłem i posypać grubą mąką. Ci, którzy go nie mają, mogą dodać odrobinę kokosa lub kakao dla lepszego smaku słodkich potraw. Ta przestarzała, ale sprawdzona od lat sztuczka z pewnością zadziała. Pewnie tak robiły też Wasze babcie.
Źródła informacji:
Zdjęcie poglądowe: Pixabay
Stylowe życie jest świetne. Wiem o nim dużo i chcę się tym podzielić.