Z tą zapiekanką z kiszonej kapusty nie ma żartów, pasuje też do papryki

Fasola z kapustą kiszoną w garnku – pyszne i łatwe danie, odpowiednie na chłodne dni. Wraz z nadejściem zimy w niemal każdym domu można spotkać kapustę kiszoną, za pomocą której możemy przygotować pyszną i apetyczną fasolkę z kapustą.

Jej przygotowanie nie jest pracochłonne, a jednocześnie jest zdrową i pożywną graną.

Fasola, obok ryżu, należy do tych upraw, które doskonale komponują się z kapustą kiszoną, która nadaje potrawie pożądaną kwasowość oraz fasolą zawierającą cenne węglowodany i białka.

Fasola z kapustą kiszoną w garnku

Nie ma chyba osoby, która nie uwielbiałaby pysznej fasolki z kiszoną kapustą, dania idealnego na zimowe wieczory. Oto nasz przepis na jego przygotowanie, który wcale nie jest skomplikowany, a wręcz przeciwnie.

Produkty i składniki na białą fasolę z kiszoną kapustą

  • 700 g kiszonej kapusty;
  • 200 g ugotowanej dojrzałej fasoli (może być też gotowy słoik bobu);
  • 1 średnia cebula;
  • tłuszcz roślinny (około 50 ml).
  • mała czerwona papryka (papryka);
  • papryka;
  • Kim.

Oto jak zrobić pyszną fasolkę kiszoną

Fasolę gotujemy z odrobiną cebuli, aż będzie całkowicie miękka. W międzyczasie pokrój kapustę na małe kawałki i podsmaż ją na odrobinie tłuszczu, aż będzie całkowicie miękka.

Na tłuszczu podsmaż pozostałą cebulę, dodaj ugotowaną już fasolę, czerwoną paprykę, duszoną kapustę kiszoną i przyprawy. W tym przepisie wykorzystano kminek i małą, średnio ostrą paprykę, które możesz dodać lub nie, według własnego uznania.

Doprawiamy solą do smaku i gotujemy całość około 15-20 minut.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się nasz przepis na Boba z Zapiekaną Kapustą Kiszoną, sprawdź kolejną świetną propozycję, tym razem z mięsem: Golonka Pieczona w Piecu Z Kapustą Kiszoną

Nie przegap przepisu na pyszne sarmi z liśćmi kiszonej kapusty, mięsem mielonym i ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *