Fasola z kapustą kiszoną w garnku – pyszne i łatwe danie, odpowiednie na chłodne dni. Wraz z nadejściem zimy w niemal każdym domu można spotkać kapustę kiszoną, za pomocą której możemy przygotować pyszną i apetyczną fasolkę z kapustą.
Jej przygotowanie nie jest pracochłonne, a jednocześnie jest zdrową i pożywną graną.
Fasola, obok ryżu, należy do tych upraw, które doskonale komponują się z kapustą kiszoną, która nadaje potrawie pożądaną kwasowość oraz fasolą zawierającą cenne węglowodany i białka.
Fasola z kapustą kiszoną w garnku
Nie ma chyba osoby, która nie uwielbiałaby pysznej fasolki z kiszoną kapustą, dania idealnego na zimowe wieczory. Oto nasz przepis na jego przygotowanie, który wcale nie jest skomplikowany, a wręcz przeciwnie.
Produkty i składniki na białą fasolę z kiszoną kapustą
- 700 g kiszonej kapusty;
- 200 g ugotowanej dojrzałej fasoli (może być też gotowy słoik bobu);
- 1 średnia cebula;
- tłuszcz roślinny (około 50 ml).
- mała czerwona papryka (papryka);
- papryka;
- Kim.
Oto jak zrobić pyszną fasolkę kiszoną
Fasolę gotujemy z odrobiną cebuli, aż będzie całkowicie miękka. W międzyczasie pokrój kapustę na małe kawałki i podsmaż ją na odrobinie tłuszczu, aż będzie całkowicie miękka.
Na tłuszczu podsmaż pozostałą cebulę, dodaj ugotowaną już fasolę, czerwoną paprykę, duszoną kapustę kiszoną i przyprawy. W tym przepisie wykorzystano kminek i małą, średnio ostrą paprykę, które możesz dodać lub nie, według własnego uznania.
Doprawiamy solą do smaku i gotujemy całość około 15-20 minut.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się nasz przepis na Boba z Zapiekaną Kapustą Kiszoną, sprawdź kolejną świetną propozycję, tym razem z mięsem: Golonka Pieczona w Piecu Z Kapustą Kiszoną
Nie przegap przepisu na pyszne sarmi z liśćmi kiszonej kapusty, mięsem mielonym i ryżem.