Czy Twoje nowe noże korodują? A może znalazłeś na strychu kilka babcinych puszek, których srebrzysty wygląd jest właśnie tym, który tam jest? Podamy Ci sprawdzone wskazówki, jak pozbyć się rdzy, aby Twoje formy były tak dobre, jak po wyjęciu z pudełka.
Krótkie podsumowanie artykułu
- Formy blaszane przewyższają jakością formy plastikowe, ale wymagają szczególnej ostrożności, aby zapobiec korozji.
- Nie używaj środków czyszczących na bazie chloru ani nie myj w zmywarce, zamiast tego umyj letnią wodą i dokładnie wysusz. Niektórzy piekarze nawet ich nie myją, po prostu wycierają je papierowymi ręcznikami.
- Do usunięcia rdzy użyj proszku do pieczenia z wodą, mieszanki sody i cytryny lub coca-coli.
To podsumowanie zostało wygenerowane przy użyciu sztucznej inteligencji i jest sprawdzane przez redaktorów.
Chociaż dziś w sklepach plastikowe formy można kupić w dobrej cenie, nic nie może się równać z formami blaszanymi. Jeśli choć trochę zadbasz o swoje formy, ułatwisz sobie przygotowywanie wypieków na długie lata. Ale jak je czyścić i utrzymywać w czystości, aby móc ponownie użyć noży w przyszłym roku?
Jak dbać o nowe formy
Czy kupiłeś nowe formy ze stali nierdzewnej do swojego domu? Nawet jeśli laikowi nazwa wydaje się bez znaczenia, nawet formy ze stali nierdzewnej mogą rdzewieć. Gatunków stali nierdzewnej jest wiele, a na formy wykorzystuje się tę, która ma słabszą tzw. warstwę pasywną. Jeśli zostanie naruszona np. przez chlor, ulegnie zniszczeniu i nastąpi korozja.
W żadnym wypadku nie próbuj uwydatniać piękna form ze stali nierdzewnej poprzez polerowanie ich środkami dezynfekującymi lub nabłyszczaczami do srebra, często zawierają one chlor. Zapomnij o zmywarce i tabletkach, które dodatkowo przyspieszają proces osłabiania wierzchniej warstwy. Uwierz mi, wystarczy jeden cykl mycia i zostaje garść rdzy z nowych pleśni.
Zasady mycia form:
- Nie używaj środków chemicznych i środków czyszczących na bazie chloru.
- Nie myć foremek w zmywarce.
- Po użyciu wytrzyj foremki papierowymi ręcznikami lub umyj je w letniej wodzie.
- Zawsze dokładnie osusz formę przed przechowywaniem.
Do mycia zużytych form wystarczy ciepła woda i gąbka. Żadnego kapania i czyszczenia, kiedy masz na to ochotę, umyte formy należy natychmiast bardzo dobrze wysuszyć. Do tego nadają się serwetki papierowe. Pozostawiamy je na chwilę do wyschnięcia, np. na grzejniku lub w lekko nagrzanym piekarniku, a następnie przechowujemy. Przed przechowywaniem ktoś je przeciera cienką warstwą oleju, co podobno chroni pleśń.
Jednak wielu piekarzy w ogóle nie myje form. Wierzą, że jeśli użyją sprawdzonego detergentu i wody, to przez następny rok nie wytrącą niczego z foremek. Wystarczy wytrzeć formy i foremki ręcznikami papierowymi. Nienawidzą wody, nawet jeśli w foremce zostało ciasto. W takim przypadku pozostawiają formę na linii, aż ciasto wyschnie i samo odpadnie.
Źródło: YouTube
Jak usunąć rdzę z foremek do ciastek?
1. Proszek do pieczenia z wodą
Foremki włożyć do garnka, zalać wodą i posypać jednym lub dwoma proszkami do pieczenia. Gotuj przez około dziesięć minut. Następnie zdejmij garnek z ognia, poczekaj, aż foremki ostygną i dokładnie je wysusz.
Zamiast proszku do pieczenia możesz spróbować dodać kilka łyżek sody oczyszczonej lub wodorotlenku sodu, co usunie nawet drobne oparzenia. Ale nie zapominaj, że formy muszą być wykonane ze stali nierdzewnej, w przeciwnym razie możesz je nieodwracalnie uszkodzić.
2. Sól z cytryną
Możesz także wymieszać sodę z wodą: powstałą mieszaniną natrzyj zardzewiałe miejsca i poczekaj, aż zadziała. Podobnie możesz wymieszać sok z cytryny z solą.
3. Coca-Cola
Masz trochę coli w lodówce? Spróbuj załadować do niego formy i noże przez noc. Powinien rozpuścić nagromadzone zanieczyszczenia. Przy odrobinie szczęścia będziesz mógł zacząć pieczenie już następnego ranka.