Wymieszaj przyprawy prowansalskie. Użyj tymianku, rozmarynu, oregano i innych ziół

Przyprawy prowansalskie, jedna z najsłynniejszych mieszanek przypraw ziołowych na świecie, mają wiele różnych odmian, nie ma jednej dokładnej, uniwersalnej receptury. Jednak zgodnie z nazwą mieszanka z pewnością musi zawierać typowe zioła z regionu Prowansji we Francji. Nie może zabraknąć tymianku, rozmarynu, bazylii, oregano i szałwii, dodaje się także majeranek, estragon, nasiona kopru włoskiego, szałwię, natkę pietruszki płaskolistnej i szczyptę lawendy.

Co zawiera przyprawa prowansalska?

Każde z ziół ma coś do zaoferowania samo w sobie i tylko wtedy, gdy je połączymy. Otrzymujemy doskonale skomponowaną mieszankę o niepowtarzalnym aromacie i dodatkowo korzystnym wpływie na zdrowie. Przecież tymianek, rozmaryn, szałwia, bazylia, oregano i inne zioła, takie jak estragon, to sprawdzone leki, które mają działanie antyseptyczne i antybiotykowe, wspomagają i przyspieszają trawienie, uspokajają układ nerwowy oraz pomagają zapobiegać i leczyć przeziębienia.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Wpływ ziół w przyprawach prowansalskich

Przypomnijmy, jakie właściwości poszczególnych ziół wchodzących w skład mieszanki ziół prowansalskich mogą pełnić jako przyprawy i jakie działanie mają jako leki.

Tymianek jest naturalnym antybiotykiem

to doskonała aromatyczna przyprawa do zup, bulionów, gulaszy, sosów, farszów i sałatek.

  • Jako zioło lecznicze działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, jest dobrze znanym naturalnym antybiotykiem. Tymianek pomaga w leczeniu przeziębień i kaszlu, działa przeciw biegunce i wzdęciom oraz wspomaga trawienie. Jest skuteczny przy bólach głowy, stanach lękowych, bezsenności i depresji.

Rozmaryn łagodzi i wspomaga trawienie

nadaje potrawom gorzki, pikantny smak, nadaje się do przygotowania mięs, szczególnie jagnięciny, baraniny i cielęciny, drobiu, ryb. Dodaje się go do sosów pomidorowych, pieczonych ziemniaków, masła ziołowego czy grillowanych warzyw.

  • Rozmaryn działa dezynfekująco i antyseptycznie, wzmacnia pamięć i koncentrację, uspokaja i łagodzi wyczerpanie nerwowe. Pomaga w lepszym i szybszym trawieniu, wspomaga detoksykację organizmu.


Bazylia wspomaga apetyt

stosowany jest w sałatkach, dodawany do duszonych mięs, grillowanych warzyw, sosów i zup. Kuchnia włoska nie może się bez niego obejść, wykorzystuje się go zwłaszcza do dań pomidorowych, dobrze komponuje się z czosnkiem. Bazylia jest podstawą klasycznego pesto.

  • Jako zioło lecznicze tłumi skurcze, wzmaga apetyt, poprawia trawienie, zmniejsza wzdęcia, pomaga w wydalaniu żółci, łagodzi żołądek i działa jako łagodny środek dezynfekujący. Działa uspokajająco, łagodzi kaszel i dezynfekuje jamę ustną.

Oregano (życzliwość) poprawia nastrój

uprawiane w Śródziemiu – oregano – jest mocniejsze, ma wyraźniejszy olejek oraz aromat i smak niż nasze. Jednak nasz czeski Dobromyśl to też świetne oregano, tyle że nieco łagodniejsze. Oregano wykorzystuje się do włoskich specjałów, takich jak przyprawianie pizzy i spaghetti. Dodaje się go do mięs mielonych i gulaszu, risotto, świeży świetnie nadaje się do sałatek, zup czy sosów.

  • Jako lek działa przeciwzapalnie, ułatwia odkrztuszanie i wzmaga wydalanie żółci, wspomagając w ten sposób trawienie. Działa antydepresyjnie, uspokaja i poprawia nastrój.

CZYTAĆ:

Saturejka działa przeciw wzdęciom

ma wyraźnie ostry smak i może zastąpić pieprz w potrawach. Najczęściej stosowany jest we wszystkich potrawach roślinnych, dobrze komponuje się z mięsem, rybami, sosami śmietanowymi, jajami, ziemniakami i daniami warzywnymi. Aby aromat i smak saturejki był naturalny, dodaje się ją dopiero pod koniec gotowania.

  • Łagodnie aromatyczne zioło działa przeciw wzdęciom, zapobiega tworzeniu się gazów w przewodzie pokarmowym, działa antyseptycznie, moczopędnie i przeciwbiegunkowo, wspomaga apetyt i ułatwia trawienie.

Do czego służy przyprawa prowansalska?

Prowansalską mieszankę przypraw wykorzystujemy głównie do aromatyzowania duszonych warzyw, zup, sosów, sałatek i makaronów, można ją stosować do przygotowania wszelkiego rodzaju mięs i ryb do grillowania i pieczenia, nadaje się do smarowania lub omletów.

NIE PRZEGAP:

3 wskazówki jak mieszać przyprawy prowansalskie

Przepis z koprem włoskim

Mieszanka z majerankiem

  • 3 łyżki

  • 2 łyżki bazylii

  • 2 łyżki rozmarynu

  • 1 łyżka oregano

  • 1 łyżka

  • 1 łyżka soli

Przepis z estragonem i lawendą

  • 2 łyżki tymianku

  • 2 łyżki

  • 1 łyżka oregano

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżka rozmarynu

  • 1 łyżka

  • 1 łyżeczka zmielonych liści szałwii

  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kopru włoskiego

  • 1 łyżeczka kwiatów lawendy

Jak zrobić przyprawy prowansalskie w domu

  • Wszystkie suszone zioła wymieszaj, zmiel je w młynku do przypraw lub użyj moździerza.

  • Ilość i proporcje poszczególnych ziół możemy eksperymentować na różne sposoby, aby stworzyć najsmaczniejszą mieszankę.

  • Domowe przyprawy prowansalskie najlepiej przechowywać w zamykanym pojemniku z ciemnego szkła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *