Wykorzystaj w pełni leczniczą moc dzikiego czosnku. Zrób krople, miód, olej i pesto

Czosnek niedźwiedzi to jedno z najpopularniejszych ziół wiosennych. Oprócz doskonałego smaku i niepowtarzalnego aromatu, jego ogromną zaletą są walory zdrowotne. Wiadomo, że najlepiej smakuje świeżo zebrany, ale ponieważ ma krótki sezon, powinniśmy starać się zachować go na później. Możemy go wysuszyć lub przygotować krople niedźwiedzie, miód, oliwę i pesto.

Mówi się, że znali go już starożytni Słowianie, szeroko go używali i uprawiali, dlatego często spotyka się go w miejscach pierwotnego osadnictwa starosłowiańskiego. Czosnek niedźwiedzi naprawdę ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Świeże liście przed kwitnieniem zawierają między innymi związki siarki, witaminy C i z grupy B, flawonoidy, olejki eteryczne, fitoncydy, aminokwasy allicynę i alliinę.

Czosnek niedźwiedzi – efekty

Czosnek niedźwiedzi służy przede wszystkim jako silny naturalny antybiotyk i środek przeciwwirusowy, ma działanie przeciwgrzybicze, detoksykujące lub przeciwutleniające, moczopędne i przeczyszczające. Pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, pomaga w chorobach wirusowych, rozluźnia drogi oddechowe, wspomaga pamięć i sprawdził się w wiosennych zabiegach oczyszczających, stosowany jest w leczeniu grzybic, może niszczyć gronkowca złocistego, niechciane bakterie jelitowe i pasożytyy” – wyjaśnia zielarz Martin Kolár.

Jak radzić sobie z dzikim czosnkiem

„Osobiście polecam, aby oprócz ekstraktu alkoholowego, nalewkę można było łatwo przygotować w domu” dodaje zielarz. „W ramach ochrony przed wirusami stosujemy go przez miesiąc. Albo 20 kropli trzy razy dziennie na szklankę wody przed posiłkami, albo osoby bardziej wrażliwe mogą zacząć stosować 5 kropli trzy razy dziennie i stopniowo dodawać jedną kroplę aż do 20 kropli trzy razy dziennie przed posiłkami. Dwa razy w roku poddajemy się kuracji przeciwwirusowej. Stosuje się go także na obniżenie ciśnienia krwi, przy przeziębieniach i miażdżycy.

Krople niedźwiedzie (nalewka)

Składniki

  • 250 gr

  • 500 ml czystego alkoholu 40-50%, najlepiej wódka lub domowy sznaps

Przygotowanie

Drobno posiekaj lub zetrzyj liście czosnku niedźwiedziego, zalej alkoholem, szczelnie zamknij i pozostaw w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na 10–14 dni. Od czasu do czasu potrząśnij. Odstawiamy w ciepłe i jasne miejsce, ale nie na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, temperatura podczas maceracji nie powinna nigdy przekraczać 40°C. Następnie przecedź domową nalewkę przez grube sito lub szmatkę i wyciśnij namoczone zioła. Włóż do butelek z zakraplaczem.

Suszony dziki czosnek

Liście czosnku dzikiego kroimy i suszymy, rozsypując cienką warstwą na chłonnym papierze w przewiewnym miejscu, ostrożnie je obracając podczas suszenia. Czosnek niedźwiedzi nie może ciemnieć. Przechowywać w dobrze zamkniętym pojemniku.

Suszony, rozdrobniony czosnek niedźwiedzi nadaje się np. do domowej przyprawy do zup, dobrze komponuje się z nati kręconymi oraz selerem i marchewką.

Niedźwiedzi miód

Składniki

Przygotowanie

Włóż czosnek niedźwiedzi do papierowego filtra do kawy i mocno zawiąż. Ostrożnie podgrzej miód do temperatury maksymalnie 50°C i włóż do niego filtr z czosnkiem. Odstawiamy na około 2 godziny, od czasu do czasu ostrożnie mieszając, aby aromat czosnku przedostał się do miodu. Następnie wyjmujemy czosnek z miodu. Przechowujemy go w dobrze zamkniętym pojemniku, w chłodnym i ciemnym miejscu.

Używać

Miód niedźwiedzi nadaje się do słodzenia herbaty lub spożywamy go po jednej łyżeczce dziennie, działa antybiotycznie, przeciwwirusowo, pomaga przy grypie i przeziębieniu, rozluźnia drogi oddechowe, łagodzi objawy dusznicy bolesnej.

Aromatyczny olejek z niedźwiedzia

Składniki

  • garść świeżych liści

  • wysokiej jakości olej (najlepiej tłoczony na zimno, organiczny) w razie potrzeby

Przygotowanie

Czystą szklaną butelkę napełnij do połowy posiekanym niedźwiedzim czosnkiem, zalej wysokiej jakości olejem i szczelnie zamknij. Konieczne jest, aby wszystkie zioła były zanurzone pod powierzchnią! Co jakiś czas dokładnie potrząsamy. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce na około 10 dni. Następnie odcedź i rozlej do czystych butelek. Jeśli uznamy, że zapach oliwy nie jest wystarczająco intensywny, czynność powtarzamy jeszcze raz z kolejną porcją dzikiego czosnku.

Olejek ziołowy ze świeżych ziół wystarczy na około sześć tygodni, z suszonych na około sześć miesięcy. Do czosnku dzikiego możemy dodać także gałązkę, tymianek lub oregano.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki

Przygotowanie

Dziki czosnek zmieszać z oliwą i solą (w celu konserwacji) na pastę. Smak możemy wzbogacić pestkami słonecznika, dyni lub sezamu. Umieścić w zamykanym słoiku i przechowywać w lodówce. To pesto można przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie. Doskonale smakuje z makaronem lub z nim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *