Uprawiasz swój ulubiony rododendron w domu i wykorzystujesz go tylko w najprostszy sposób, czyli rozgniatając liść w palcach i wdychając jego mocny aromat, gdy tylko zaczniesz odczuwać pierwsze objawy nadchodzącego przeziębienia? Dobrze sobie radzisz, ale z rododendronu możesz też przygotować leczniczą herbatkę lub syrop.
Rym jest uprawiany jako roślina doniczkowa. Pierwotnie pochodzi z Australii, ale dziś uprawia się ją niemal na całym świecie. Zaliczany jest do skutecznych leków pierwszej pomocy. Zawiera aromatyczne olejki eteryczne, które pomagają przy przeziębieniach i grypie, ale także przy bólach głowy i gardła. Wdychanie zapachu eukaliptusa rozluźnia drogi oddechowe i pomaga przy astmie. Zioło to ma jednak również działanie przeciwutleniające, obniża wysokie ciśnienie krwi i pomaga przy problemach z nerkami i układem trawiennym. Pomaga także przy stresie i problemach psychologicznych.
Jednak inna roślina pokojowa i balkonowa, fiolet fioletowy, który jest bliskim krewnym rododendronu, wykazuje bardzo podobne efekty.
Syropy z rododendronów leczniczych
Syropy można przygotować na zimno lub ugotować. Obydwa warianty są bardzo dobre i skuteczne, jedynie syrop przygotowany metodą na zimno nie będzie gotowy do bezpośredniego spożycia. Będzie potrzebował dłuższego okresu „dojrzewania”. Obydwa syropy stosuj na przeziębienie i grypę i częstuj się około 2 łyżeczkami dziennie.
Będziesz musiał zrobić syrop z rododendronu bez gotowania
-
2 większe słoiki konserwowe
-
Słoiki konserwowe dobrze umyj, zalej gorącą wodą i osusz.
-
Liście rododendronów oraz cytryny i limonki umyj pod bieżącą wodą i osusz.
-
Liście rododendronów podrzyj lub pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości.
-
Dwie cytryny i limonkę pokroić w cienkie plasterki.
-
Rozpocznij układanie w parowanych szklankach naprzemiennie porwanych liści krwawnika i plasterków cytryny i limonki, po czym posyp wszystko cukrem.
-
Na koniec do każdej szklanki dodaj sok z połowy trzeciej cytryny.
-
Napełnione szklanki zamykamy pokrywkami, które zostały umyte, zaparzone gorącą wodą i następnie osuszone.
-
Zostaw szklanki na parapecie, aby promienie słońca również mogły na nie padać.
-
Gdy syrop utworzy się w słoikach, możesz przecisnąć zawartość słoików przez szmatkę lub drobne plastikowe sitko.
-
Powstały syrop przechowuj zamknięty w słoikach, na zimno.
Będzie Ci potrzebny do gotowanego syropu z chleba świętojańskiego
Jeśli chcesz szybko wykorzystać lecznicze działanie rododendronu, zacznij od przygotowania gotowanego syropu, który będzie gotowy do użycia następnego dnia.
-
2 garnki do gotowania syropu
-
Liście rododendronu rwiemy na kawałki, cytrynę lub limonkę kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy 1 litrem wrzącej wody.
-
Odstaw do następnego dnia.
-
Zawartość garnka przelać przez grube sitko do drugiego garnka i zacząć podgrzewać do wrzenia.
-
Następnie, cały czas mieszając, zacznij dodawać cukier i gotuj, aż syrop nabierze lekko miodowego odcienia i zacznie gęstnieć.
-
Czas gotowania wynosi zwykle 1-1 i pół godziny.
-
Ciepły syrop przelać do parowanych szklanek lub butelek i przechowywać w chłodnym miejscu.
Herbata z dzikiej róży
Całkiem smaczny napój pomaga na przeziębienia, łagodzi bóle głowy i gardła, a nawet może złagodzić niepokój i uczucie stresu. I będziesz po tym dobrze spał.
Herbatę z rododendronami można posłodzić cukrem lub najlepiej miodem, który również ma doskonałe działanie lecznicze, a także dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Będziesz go potrzebować do herbaty
-
cukier lub miód do słodzenia
-
Liście rododendronów umyj pod bieżącą wodą, włóż do imbryka i zalej gorącą wodą.
-
Wystarczy zagotować wodę w czajniku i odczekać około 5 sekund po jego wyłączeniu. Temperatura wody natychmiast spadnie.
-
Miód i sok z cytryny dodawaj do napoju dopiero po zaparzeniu liści rododendronu, czyli po około 8 minutach.