Wartość odżywcza boćwiny jest zróżnicowana. Wśród nich błonnik, żelazo, potas i magnez, nie mówiąc już o zawartości witamin A i C. Zakładając, że chcesz mieć pewność, że spożywasz roślinę pochodzenia organicznego, nie ma lepszej opcji niż nauczenie się, jak sadzić ją we własnym zakresie dom. Istnieje wiele rekomendacji, które możemy Ci dać w tym zakresie i dzięki nim będziesz wiedział jak się rozwijać i uzyskaj świetne rezultaty.
W ten sposób otrzymasz karmę o wysokiej wartości odżywczej i niskiej kaloryczności, pełną wysokiej jakości błonnika rozpuszczalnego, który usprawni pasaż jelitowy. Z łatwością zmniejszysz ryzyko wystąpienia zaparć produkty ultraprzetworzone, z tą zaletą, że można je uprawiać przy liściach.
To, czy posadzić tylko mięsisty ogonek, czy cały liść, będzie zależeć od odmiany boćwiny. Ale w każdym razie jest to naprawdę prosta procedura.
Kroki, które należy wykonać, aby wyhodować boćwinę
Gleba i nawadnianie
Boćwina wymaga świeżej, głębokiej i dobrze nawożonej gleby. Musisz siać bezpośrednio, dając każdemu okazowi wystarczający margines do wzrostu. Gatunek ten wymaga częstego podlewania, szczególnie w okresie letnim. Oczywiście należy unikać podlewania, w tym przypadku szczególnie zimą.
Temperatura
Jest to roślina, która bez problemu znosi mróz, dlatego nie należy się martwić o jej przenoszenie ani zabezpieczanie, gdy nadejdzie zimna pora roku.
Zgodne gatunki
Jeśli chcesz mieć ogród miejski, istnieją gatunki, z którymi radzi sobie bardzo dobrze. Bez wchodzenia dalej seler, kapusta, cebula, sałata i marchewka. Pamiętaj, że boćwinę należy uprawiać w najcieplejszych miesiącach roku, ponieważ wymagają one chłodnego otoczenia i będą lepiej rosły kilka miesięcy później.
Kiedykolwiek jesteś w regionach geograficznych, takich jak północna Hiszpania, uprawiaj ją od października do marca. W pozostałej części kraju uprawiaj ją, kiedy tylko chcesz.
Zbiór
Zbiór okazów gotowych do spożycia następuje około trzech do czterech miesięcy po siewie. Liście są cięte jeden po drugim, zaczynając od najsilniejszego, a kończąc na najsłabszym. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, okres obfitych zbiorów powinien przypadać na całą jesień.
Powszechne szkodniki
Na koniec należy zwrócić uwagę na możliwą obecność niektórych z najczęstszych szkodników i chorób wokół boćwiny. Robaki, charakteryzujące się szarą i białą barwą, to dwa z głównych zagrożeń, które nad nimi górują. Nie należy również zapominać o wirewormie.