Wszyscy w domu szaleją na punkcie tych 3 świątecznych drinków

Wesołych Świąt! Obchodzimy jedne z najjaśniejszych świąt.

Ale jeśli jeszcze to do ciebie nie dotarło ducha Bożego Narodzeniaproponujemy Ci 3 zniewalające drinki, po których świąteczny nastrój z pewnością zarazi i Ciebie.

Koniecznie wykonajcie jedną z nich w okolicach wakacji, a gwarantujemy, że świąteczna atmosfera i nastrój podbiją Was jeszcze bardziej. Oferty są świetne zarówno dla najmłodszych, jeśli pominiesz w nich alkohol, jak i dla tych dużych.

Biała Gorąca Czekolada

Cały dzień byłeś w pracy lub biegałeś po mieście w sprawach służbowych, wracasz do domu zmęczony, zmarznięty, a co może poprawić Ci humor – filiżanka aromatycznej białej czekolady.

Składniki potrzebne na 4 szklanki:

  • 4 godziny płynna śmietana lub świeże mleko;
  • 1 laska cynamonu;
  • 1 łyżeczka tabliczki białej czekolady (lub 1 tabliczka białej czekolady, ok. 100 g);
  • 1 wanilia;
  • 2 łyżki stołowe. rum (można pominąć);
  • Bita śmietana i cynamon do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlać 1/3 płynnej śmietanki. Dodać Biała czekolada i pręt cynamon. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, następnie usuń cynamon. Dodaj resztę gęstej śmietany i poczekaj, aż mieszanina się podgrzeje, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj rum i wanilię. Pozostawić na 5 minut na małym ogniu. Podawaj gorącą czekoladę, dodając według uznania bitą śmietanę i cynamon. Udekorować z laską cynamonu lub anyżem gwiazdkowatym

Gluwina

W krajach niemieckojęzycznych o tej porze roku leje się glutwina zewsząd. Nazwa pochodzi od słowa Gluhende Wein, co oznacza „rozjarzony wino”. Jest lekkie i aromatyczne, każdy może z łatwością przygotować je w domu.

Niezbędne produkty

  • 1 butelka wysokiej jakości wina białego lub czerwonego;
  • 100 g cukru/miodu;
  • Kawałki świeżych i suszonych owoców (jabłka, pigwa, pomarańcza, rodzynki, suszone morele);
  • Przyprawy – laski cynamonu, kawałki imbiru, goździki, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania

Wlać do garnka wino i postaw na kuchence, aż się zagotuje, ale nie zagotuje. Gdy to nastąpi, dodaj cukier lub miód, kawałki świeżego i suszone owoce i przyprawy. To wszystko powinno przynajmniej stać pół godziny, aby uwolnić swoje aromaty.

Podaje się go bez gluwainy, aby odsączyć go z owoców i przypraw. Można podawać z nim sery, ale dobrze komponuje się także z mięsami i deserami.

Bombardino

Włoska wersja ajerkoniaku jest powszechne w kurortach narciarskich w kraju. Istnieje kilka odmian przepisu, ponieważ czasami rum zastępuje się brandy, a czasem do napoju dodaje się espresso.

Niezbędne produkty:

  • 400 ml pełnotłustego świeżego mleka;
  • 400 g cukru;
  • 3 żółtka;
  • 150 ml whisky;
  • 150 ml brandy;
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Sposób przygotowania

Umieścić mleko zagotować z połową cukru. Następnie ubić żółtka z pozostałą połową cukru na biało. Powoli dodaje się do nich wrzące mleko. Mieszaj energicznie, aż cukier się rozpuści. Do mieszanki mlecznej dodaje się whisky, brandy i wanilię. Dobrze wymieszaj.

Zamknąć likier W butelka i pozwól mu usiąść na jeden raz tydzień zanim będziesz się tym cieszyć. Od czasu do czasu wstrząśnij butelką.

Źródło: dariknews.bg

Lubię to, gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *