Wołowina z migdałami

niezbędne produkty:

400 g filetu cielęcego
1 łyżka. sos sojowy
1 łyżeczka cukier
1 art. Oliwa z oliwek
1 łyżeczka mąka kukurydziana
1 łyżka. olej
1 pokrojona w kostkę cebula
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 kawałek. brokuły
70 g surowych migdałów
gotowany ryż

Sposób przygotowania:

1 Mięso pokroić w półcentymetrowe plastry. Wymieszaj sos sojowy, cukier, oliwę z oliwek i mąkę kukurydzianą. Dodaj mieszaninę do mięsa i pozostaw w lodówce na godzinę, aby się zamarynowało.
2 Rozgrzej wok na dużym ogniu, aż patelnia zacznie dymić i wlej olej. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj cebulę i smaż przez minutę, ciągle mieszając. Dodajemy czosnek na minutę, cały czas mieszając.
3 Ponownie zwiększ temperaturę i dodawaj wołowinę przez 3 minuty, obracając ją ze wszystkich stron, aby złapać jasną skórkę. Zdjąć z patelni.
4 Na patelnię wrzucić migdały i brokuły i wymieszać. Przykryj wok pokrywką, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
5 Wołowinę włóż z powrotem na patelnię i dokładnie wymieszaj. Podawać natychmiast z ugotowanym ryżem.

W przypadku tego typu gotowania (smażenia) należy je mieszać przez cały czas. Zanim wlejesz do niego tłuszcz, upewnij się, że wok jest gorący.

Więcej pysznych ofert znajdziesz na naszej stronie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *