Witamina K, jak każda inna, jest bardzo ważna. Jakie jednak pokarmy należy spożywać, aby przyjmować je w odpowiednich ilościach? Wszystko, co musisz o tym wiedzieć.
The Do zmusić nasze ciało do pracy w najlepszy sposób. dzięki ich interwencji wszystkie te reakcje chemiczne są możliwe do poprawy naszego organizmu. Do najważniejszych z nich należy z pewnością witamina K, która odgrywa zasadniczą rolę zarówno we wspomaganiu krzepnięcia, a więc powstrzymywaniu utraty krwi i krwotoków, ale także poprawianiu struktury kości.
Kiedy mówimy o witaminie K, mamy na myśli konkretnie dwa jej rodzaje (K1 i K2). Obydwa są bardzo ważne, ponieważ wpływają na wiele procesów krzepnięcia. Ale nie marnujmy więcej czasu i dowiedzmy się bardziej szczegółowo, jakie jest znaczenie tej witaminy. Wszystko, co musisz wiedzieć o produktach spożywczych zawierających tę niezbędną dla naszego organizmu witaminę.
Witaminę K, bo ważne jest, aby przyjmować ją w odpowiednich ilościach
Śniadanie to nie jedyna sytuacja, w której witamina K okazuje się bardzo ważna. W rzeczywistości ten rodzaj witamin jest również niezbędny dla zdrowego i silnego wzrostu kości. Można je przyjmować w formie suplementów lub poprzez: zbilansowana i zróżnicowana dieta.
Witamina K2 występuje głównie w czerwonym mięsie i niektórych rodzajach serów. Natomiast K1 występuje głównie w warzywach i oleju, zwłaszcza oleju sojowym. Niewielka ilość witaminy K syntetyzowana jest także w jelicie dzięki działaniu niektóre bakterie obecne w przewodzie pokarmowym.
Witamina K jest również niezbędna do produkcji białka, protrombiny, która staje się niezwykle ważna dla aktywacji wszystkich tych białek procesy koagulacji które pozwalają na zagojenie się ran, aby nie stracić krwi. Jest rzeczą oczywistą, że niedobór witaminy K prowadzi zatem do zaburzeń krzepnięcia, co w i tak już poważnych sytuacjach może prowadzić do wielu problemów.
Witamina ta jest również bardzo ważna dla kontrolowania osteoporozy i wzmacniania kości, zwłaszcza po menopauzie. Ale jak możesz sobie wyobrazić, ten rodzaj witaminy staje się również bardzo ważny u nastolatków, ponieważ pozwala im mieć mocna konstrukcja szkieletowa.
Co jeść, aby zaopatrzyć się w witaminę K?
Warto jednak wiedzieć, że decydując się na suplementację witaminą K zawsze warto poinformować o tym lekarza, gdyż jej nadmiar może skutkować szeregiem problemów, szczególnie w obszarze czynników krzepnięcia. Aby przyjmować tę witaminę bez ryzyka, najlepiej jest stosować zróżnicowaną dietę.
Preferuj spożywanie warzyw takich jak brokuły, szparagi, boćwina i sałata. Chociaż możesz preferować mięso, takie jak wątroba lub niektóre produkty mleczne, przy bogatej i zróżnicowanej diecie możesz mieć odpowiednią dzienną ilość witaminy K, jest to absolutnie gwarantowane. Jak wiemy, zdrowie należy chronić także poprzez odżywianie. Czy jest lepsza okazja do prowadzenia dobrze zbilansowanej diety, składającej się ze zdrowej żywności?