Wielu smakoszy dodaje do bulionu skórki bananów: nie zrozumiesz, co robią z jego smakiem

Po ugotowaniu bulionu bardzo często zdarzają się dwie sytuacje. Albo rosół ma absolutnie doskonały smak, na co nie ma co narzekać, albo ma go ugotowane mięso. Ale zwykle traci swój typowy smak podczas długiego gotowania, kiedy przelewa się go do bulionu. Aby jednak mięso i bulion były doskonałe, wystarczy do pomocy wziąć skórkę od banana. Jak to zrobić?

Źródło: YouTube

Działanie skórki od banana

Sekret pysznego smaku mięsa tkwi w szybkim przyrządzaniu. Ale czy myślisz, że uczciwy rosół musi ciągnąć się kilka godzin? Pomoże Ci w tym odpowiednio oczyszczona skórka od banana. Dzięki niemu mięso jest gotowe już po pół godzinie gotowania, podobnie jak rosół. Jeśli boisz się zapachu bananów w zupie, zapewniamy, że skórka banana nie wydziela ani charakterystycznego zapachu, ani smaku!

Gotowanie mięsa ze skórkami

Podczas gotowania bulionu do mięsa od samego początku dodaje się warzywa korzeniowe. Jednak smakosze początkowo zastępują go skórką od banana, którą gotują samotnie z mięsem przez 20-30 minut. Podczas gotowania zawsze trzymaj się blisko garnka, ponieważ konieczne jest ciągłe usuwanie łyżką cedzakową zsiadłej piany z powierzchni bulionu.

Idealny smak bulionu

Po upływie pół godziny wyjmij z garnka mięso i skórkę od banana, a na ich miejsce włóż marchewkę, korzeń pietruszki, seler i kawałek pora. Następnie po prostu gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przekonasz się, że tak przygotowany rosół, nawet z mięsem, ma absolutnie doskonały smak.

Używaj w pieczeniu

Skórkę od banana można wykorzystać także do pieczenia mięsa, które często suszy się po wyjęciu z piekarnika. Jest absolutnie idealny na tę dolegliwość, gdyż skutecznie zapobiega jej wysuszeniu. Wystarczy położyć go na dnie naczynia do pieczenia pod mięsem, które po upieczeniu będzie pięknie soczyste i pyszne.

Peelingi zamiast folii

Podobnie jak przy pieczeniu, skórkę od banana możesz wykorzystać także do grillowania mięsa. Zapobiegnie to zarówno wysuszeniu, jak i stwardnieniu powierzchni. Jeśli więc nie masz pod ręką folii, zawiń kurczaka w skórki od banana. Możesz tym zaskoczyć także swoich gości, których z pewnością zachwyci sztuczka z bananem!

Powiązane artykuły

Źródła: varimedobroty.cz, adbz.cz, blesk.cz, novinky.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *