Większość z nas nie ma wystarczającej ilości jednej witaminy: jest to jedna z najważniejszych, można ją znaleźć w rybach lub kokosie

Witaminy D brakuje w sezonie zimowym, ale można ją odpowiednio uzupełniać w innej formie niż słońce. Nie jest jednak konieczne rozpoczynanie jego uzupełniania natychmiast po nadejściu ochłodzenia. Farmaceuta Dávid Ferko wyjaśnił, że dieta dostarcza jedynie dziesięciu procent niezbędnej ilości witaminy, która jest swego rodzaju symbolem odporności. Najlepszymi źródłami witaminy D są tłuste ryby, olej z wątroby dorsza, żółtka jaj, awokado lub kokos.

Niedobory są szczególnie widoczne w krajach Europy Środkowej

Witamina D aktywuje wrodzony układ odpornościowy i wraz z działaniem przeciwwirusowym i przeciwzapalnym stanowi podstawowy filar obrony organizmu przed infekcjami wirusowymi, infekcjami dróg oddechowych, a także niektórymi chorobami bakteryjnymi. Według Ferka jego brak dotyka większości społeczeństwa, szczególnie w krajach Europy Środkowej.

„W naszych szerokościach geograficznych od mniej więcej września do końca lutego promienie słoneczne nie zawierają już promieniowania UVB, które jest niezbędne do produkcji witaminy D. Zakładamy jednak, że po letnim ekspozycji organizm jest w nią jeszcze przez pewien czas zaopatrywany, dlatego nie ma konieczności rozpoczynania przyjmowania witaminy D od razu po pierwszym przeziębieniu.” – zauważył Ferko.

Według niego optymalna jest bogata i zróżnicowana dieta. Uzupełnianie tej witaminy u osób zdrowych można stosować dopiero od około października w małych dawkach. W przypadku obciążeń organizmu, np. chorobami zakaźnymi, stresem, zaburzonym trybem życia, należy dostarczać dawki witaminy D w ilości 2000 IU dziennie. „Dieta dostarcza jedynie około dziesięciu procent niezbędnej ilości, resztę musi wytworzyć sam organizm lub pobrać z rezerw zgromadzonych w tkance tłuszczowej i wątrobie” dodał farmaceuta.

Kto może zlecić badanie poziomu witaminy D?

Poziom witaminy D można określić na podstawie badania biochemicznego krwi pełnej, które może wskazać przede wszystkim endokrynolog i reumatolog. Może on zostać również oznaczony przez lekarza pierwszego kontaktu we wskazanych przypadkach dla wybranych ubezpieczonych, a także istnieje możliwość indywidualnego sprawdzenia jego poziomu w laboratorium. „Pacjenci, którzy podejrzewają niedobór lub nadmiar tej witaminy, mogą w prosty i wygodny sposób poddać się badaniom i odpowiednio dostosować swój tryb życia” dodała Elena Gaboňová, dyrektor sieci laboratoriów.


Jakie są najlepsze uzdrowiska na Słowacji? Porównaliśmy je dla Ciebie w tym artykule

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *