Uważamy, że są zdrowe, ale może być odwrotnie. Jeśli owoce i warzywa zawierają niebezpieczne pestycydy, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Pestycydy mają na celu ochronę roślin przed szkodnikami i chorobami. Jeśli zjemy ich niewielką ilość, nie ma to znaczenia. Mogą jednak kumulować się w organizmie i powodować problemy takie jak nowotwory, zaburzenia rozwoju dzieci, problemy z ciążą, zaburzenia układu rozrodczego, odpornościowego czy ośrodkowego układu nerwowego.
Niebezpieczne pestycydy
Według Światowej Organizacji Zdrowia pestycydy są potencjalnie toksyczne dla ludzi i innych organizmów. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na to, ile tego spożywamy. W skrajnych przypadkach w wyniku zatrucia (w przypadku małych dzieci lub spożycia dużych ilości) może dojść nawet do śmierci. Pestycydy pozostają w glebie i wodzie przez lata. Ślady pestycydów można znaleźć nawet w połowie produktów spożywczych! Trudno zatem całkowicie wykluczyć je z jadłospisu.
Zdjęcie: Pixabay
Najwyższa zawartość pestycydów
Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że najwięcej pestycydów kryje się w zupełnie zwyczajnych warzywach. Do tej grupy zaliczają się papryka (zarówno słodka, jak i ostra), kapusta, szpinak, pomidory i seler. Najbardziej zanieczyszczonymi owocami są winogrona, truskawki, gruszki, maliny, grejpfruty, pomarańcze, jabłka, brzoskwinie i nektarynki. Na szczęście istnieje sposób na usunięcie pestycydów z owoców i warzyw. Warto na nie zwracać uwagę, bo chodzi o nasze zdrowie.
Usuń pestycydy
Podstawowym krokiem, jaki powinniśmy zawsze wykonać przed spożyciem owoców i warzyw, jest ich dokładne umycie. I nie ma znaczenia, czy jest to owoc, który przed spożyciem należy obrać, czy nie. Pamiętaj, że zimna woda nie wystarczy. Umyj owoce czystą wodą. W ten sposób można pozbyć się tylko niektórych pestycydów. Woda po prostu nie jest w stanie poradzić sobie ze wszystkimi. Niektóre pestycydy są hydrofobowe, czyli nierozpuszczalne w wodzie. Dlatego warto dodać do wody kilka składników, dzięki którym pozbędziemy się nawet 95% pestycydów i bakterii.
- Proszek do pieczenia – do 1 litra wody dodać 1 łyżkę sody i dobrze wymieszać do rozpuszczenia. W tym roztworze płuczemy owoce przez około 15 minut. Efektywność procesu można rozpoznać po zmętnieniu wody i pojawieniu się na jej powierzchni tłustego filmu. Następnie dokładnie opłucz owoce i warzywa pod bieżącą wodą.
- Kwas cytrynowy – dodaj 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego do 2 litrów wody i mocz w tej mieszance owoce i warzywa przez 10 do 15 minut. W tym czasie można je lekko umyć pędzlem. Przed spożyciem przepłukać pod bieżącą wodą.
- Ocet – zanurzyć owoc na dwie do trzech minut w wodzie zmieszanej z octem w proporcji 130 ml octu na 1 litr wody. Następnie wystarczy opłukać warzywa pod bieżącą wodą i osuszyć.
Handlowe produkty do mycia owoców i warzyw
Zachowaj ostrożność przy ich zakupie, ponieważ ich skład może być na tyle niebezpieczny, że pozbywając się pestycydów, spożywasz inne substancje, które mogą powodować podobne skutki uboczne.
Źródła informacji:
https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-ustalono-ktore-owoce-i-warzywa-sa-przesiakniete-pestycydami-,nId,6630207#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
https://kobieta.interia.pl/porady/news-pestycydy-na-owocach-i-warzywach-jak-sie-ich-szybko-pozbyc,nId,5939926
https://www.netoksycznykadomacnost.cz/proc-a-jak-omyvat-ovoce-a-zeleninu-pred-konzumaci
Zdjęcie: Pixabay