W niedzielę przypada wielkie święto z wieloma tradycjami, których przestrzeganie jest obowiązkowe

W niedzielę przypada kolej na kolejne wielkie święto z szeregu ważnych dat rozpoczynających nowy rok. W dawnym stylu święto to wraz z Dniem Jordanii wyznacza środek zimy. Wtedy pogoda była zwykle najzimniejsza i najbardziej śnieżna.

Jeśli chrzest Jezusa Chrystusa w rzece Jordan przez Jana Chrzciciela obchodzony jest w święto przesilenia letniego, to sam Jan Chrzciciel jest czczony w tym dniu.

Święty nazywany jest także „Prekursorem”, gdyż podczas swoich kazań przygotowywał ludzi na przyjście Zbawiciela.

Święto Jana utrzymuje swoje miejsce w rankingu jako święto z największą liczbą katalogów. O ile w dzień św. Jana istnieje wiele tradycji związanych z mężczyznami, o tyle w dzień św. Jana obrzędy nawiązują do… kobiet.

Oznaczenie środka lata

Datowanie Święta Świętojańskiego przypada na 7 stycznia według nowego stylu i 20 stycznia według starego. Według różnych danych statystycznych, w tym dniu w katalogach znajduje się ponad 300 tysięcy osób, czyli całkiem sporo osób.

To nie przypadek, że Bogdana Karadocheva poświęciła piosenkę wszystkim mieszkańcom Iwanowa. Według wierzeń Jan Chrzciciel jest patronem rodziców chrzestnych, czyli inaczej relacji nowożeńców z rodzicami chrzestnymi.

Jan Chrzciciel – patron patronatu

W różnych miejscach kraju tradycja ojcostwa chrzestnego łączy się z kąpielą nowożeńców przez ojców chrzestnych. Rytuał dotyczy par, które zawarły związek małżeński w ciągu ostatniego roku. W niektórych miejscach rytuał ten nazywa się „Pułapkami” i nadal jest wykonywany.

Zgodnie z tradycją, która przetrwała do dziś, nowożeńcom wypada odwiedzić swoich drużbów, z mięsem i winem na stole. Wino tutaj, jak w większości przypadków, kojarzone jest z krwią i pokrewieństwem. Posiłek świąteczny obejmuje zarówno zboża, jak i mięso, takie jak kiełbasa, kaszanka i wieprzowina.

Można też położyć ciasto. Tradycja przesilenia letniego głosi, że drużba, który poślubił młodą rodzinę, wita go specjalnie upieczonym chlebem.

Posiada ściśle określoną dekorację z suszonych owoców, kandyzowanych jabłek, bazylii i geranium.

Zakończenie obchodów Bożego Narodzenia

Tradycja głosi, że w święto przesilenia letniego kończą się obchody Bożego Narodzenia, które rozpoczęły się znacznie wcześniej – gdzieś w okolicach Trzech Króli i Wigilii.

W tym momencie następuje koniec zwiedzania grup zamaskowanych. Na obszarach, gdzie tradycje nadal istnieją w formie zbliżonej do pierwotnej, przywódca zespołu zostaje kąpany przez swoich towarzyszy, a następnie musi zorganizować ucztę.

W oparciu o zachowane tradycje, w dniu św. Jana Chrzciciela, rytualnej kąpieli dokonuje się przede wszystkim imionom, które obchodzą ten dzień.

Ponieważ zgodnie z bułgarską tradycją zwyczajowo nie zaprasza się gości na imieniny, w przeszłości uważano, że nikt nie odwiedził imieninowego chłopca obchodzącego święto przesilenia letniego.

Oczyszczenie ze złych duchów w święto przesilenia letniego

Według tradycyjnych wierzeń kukery mogą odwiedzać domy także w święto świętowania, czyli 7 stycznia. W niektórych częściach kraju, aby wskrzesić dawne tradycje, 20 stycznia wymagane jest również świętowanie w starym stylu, zwykle polegające na odprawieniu różnych typowych lokalnych rytuałów.

Dlatego w ostatnich latach tradycje w różnych częściach kraju zmieniają się coraz częściej, a tradycyjne dla tego święta grupy zamaskowane pojawiają się również na dacie w starym stylu.

Oczywiście, jak powinni, odwiedzają ludzkie domy i wykonują określone czynności, aby odpędzić złe siły i duchy.

Dawna data przesilenia letniego przypadała na środek zimy, co oznacza, że ​​rok rolniczy znajdował się w okresie spoczynku. Jednak wraz z nadejściem przesilenia letniego ludzie próbują zasugerować zimie, że nadszedł czas, aby odejść.

Nadszedł czas, aby ustąpiła miejsca ciepłej i przyjemnej wiośnie i nowemu początkowi we wszystkim.

Jak we wszystkich wierzeniach okresu okołoświątecznego, w tym dniu obrzędy Kukera i egzorcyzmy łączą się z życzeniami i wezwaniami do płodności, błogosławieństwa i zdrowia w nadchodzącym roku.

Przewodniczki

Dzień Jana Chrzciciela nazywany jest także w niektórych miejscach Dniem Kobiet. Nowy Rok nazywany jest Męskim Dniem Wody, ze względu na związane z wodą obrzędy, w których uczestniczą mężczyźni. W dzień św. Jana podobne obrzędy sprawują jednak kobiety, stąd nazwa tego dnia.

Tradycyjnie przyjmuje się, że kawalerowie kąpią dziewczyny, a rytuał najlepiej odprawiać w bieżącej wodzie.

Zachowane tradycje mówią, że to właśnie w to święto kobiety przynoszą żywą wodę z „wykąpanych” rzek i posypują ją dla zdrowia i dobrobytu.

Uważa się, że te kobiety, które w wakacje nie boją się wejść do lodowatej wody, urodzą zdrowe pokolenie. W różnych miejscach kraju zachował się zwyczaj, zgodnie z którym w wodach rzeki, które są zbliżone do lodu, wykonuje się mokry taniec, podobny do lodowego tańca mężczyzn, ale tańczony tylko przez kobiety.

Bliźniacze święto Midsommar

Według innych zachowanych starożytnych tradycji, w dniu św. Jana Chrzciciela odprawiane są rytuały fraternizacyjne. W różnych regionach kraju obrzęd odbywa się w sposób typowy dla tego miejsca.

Ogólnie rzecz biorąc, osoby pragnące zostać bliźniakami odwiedzają się nawzajem, zaczynając od najstarszego. Odwiedzając każdy dom w święto przesilenia letniego, proszono matkę chłopca o błogosławieństwo.

Matki z kolei obdarowują bliźniaków przewiązanymi czerwoną nitką nadgarstkami oraz monetą. Są to symbole pragnące silnej i wiecznej przyjaźni.

Rytualny stół zawiera gotowaną pszenicę, fasolę, oszaw, pasztecik, krawawicę, pieczoną kiełbasę, żeberka wieprzowe z kapustą.

Ivan, Ivanka, Ioan, Ioana, Ivanina, Vanina, Vanya, Vanyo, Kaloyan, Yovko, Yovka, Ivailo, Ivaila, Ivo, Ivona obchodzą dziś swoje imieniny.

Jak już powiedzieliśmy, możesz polać swój stół krwią. To wspaniałe danie, a my pokażemy Ci przepis słynnego szefa kuchni na jego przygotowanie:

Tradycyjny tracki przepis na krwistą wieprzowinę

Niezbędne produkty

1 kg piersi wieprzowej
1 jelito grube wieprzowe
20-30 gałązek suszonej kozieradki
1 łyżeczka sól
2 łyżeczki mąka pszenna
1 łyżeczka mąka kukurydziana

Sposób przygotowania

1. Kozieradkę gotuje się przez 20 minut w 2 litrach wody i wyjmuje. Grubo posiekane mięso umieszcza się w tej samej wodzie i gotuje przez 1-1,30 godziny. Mięso rozgniatamy rękami, aż będzie gładkie, przekładamy do osobnego pojemnika.

2. Wymieszaj oba rodzaje mąki, przełóż je do ubitego mięsa, cały czas mieszając.

3. Myjemy i obracamy jelito.

4. Zawiązujemy go nitką na jednym końcu, napełniamy przygotowanym farszem za pomocą lejka. Zawiązujemy jelito również z drugiego końca.

5. Na dnie garnka kładziemy patyczki winorośli. Wrzucamy bloodworma do wrzącej wody. Gotować przez 30 minut, okresowo robiąc igłą dziury wzdłuż powierzchni skrzepu krwi.

6. Krew pozostawia się na 1 dzień do wyschnięcia, po czym kroi się ją w plasterki i smaży na maśle lub smalcu. Dobrze jest przechowywać do 2 tygodni w chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *