W marcu zbieramy pierwsze wiosenne zioła. Spotkać już możemy młode pokrzywy, stokrotki, janowiec czy mięczak

Podczas wiosennych spacerów na łonie natury lub we własnym ogrodzie pierwsze zioła w tym roku zbieramy już w marcu. Młode i świeże, świeżo zebrane rośliny można stosować jako leki. Dostarczają nam wielu witamin i innych cennych substancji w naturalnej formie, oczyszczają organizm, pomagają przy wiosennym zmęczeniu czy kaszlu. Możemy się nimi także delektować, za darmo i bez uprawy, na przykład na kromce chleba z masłem lub smarowidłem.

Biedna Daisy

dobrze znana mała roślina wygląda trochę jak mała stokrotka. Kwitnie niemal przez cały rok i niemal wszędzie, najczęściej na łąkach, pastwiskach i trawnikach przydomowych, jako lek najskuteczniej działa wiosną.

Efekty stokrotki

wiosną są pełne minerałów, garbników, goryczy, saponin, olejków eterycznych i flawonoidów, zawierają dużo witaminy C. Działają między innymi przeciwzapalnie, odtruwająco i leczniczo.

„Przez wieki babcie zielarki i uzdrowiciele ludowi zalecali oczyszczającą kurację przeciw zmęczeniu po zimie: spożywaj siedem kwiatów zerwanych codziennie w południe przez siedem tygodni. Kwiaty stokrotki można zatem spożywać bezpośrednio na łące lub aplikować na rany. Możemy je zbierać od marca do sierpnia, pąki kwiatowe z łodygą do 2 cm są zerwane. Można z nich przygotować herbatę, nalewkę, syrop, miód lub wysuszyć do przechowywania, polecany przez zielarza Martina Kolára.

Daisy pomaga głównie w:

  • wiosenne zmęczenie i wiosenna detoksykacja organizmu

  • słaba odporność

  • kaszel i przeziębienie

  • dna moczanowa i reumatyzm

  • bóle głowy

  • infekcje dróg moczowych

  • utrata apetytu i inne zaburzenia trawienne

  • choroby skóry i ukąszenia owadów

Miód stokrotkowy

Składniki

  • 500 do 550 kwiatów stokrotki

  • 500 ml gorącej wody

  • 500 g granulowanego cukru

  • 1 ekologiczna cytryna

  • 10 cl wódki

Przygotowanie

Kwiaty stokrotki opłucz, włóż je razem z pokrojoną w plasterki cytryną do zamykanego pojemnika i zalej wodą. Zamykamy i pozwalamy parzyć przez 24 do 36 godzin. Następnie odcedź, stokrotki i cytrynę dokładnie wyciśnij w dłoniach, a sok przelej do garnka. Dodać cukier, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotuj powoli (raczej pozwól, aby zabulgotało) przez około godzinę, aż zgęstnieje i zacznie gęstnieć od miodu. Na koniec do gotowego miodu dodać wódkę, wymieszać i rozlać do szklanek. Zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Stokrotki w kuchni

Szczególnie wczesną wiosną świeże stokrotki urozmaicają sałatki owocowe, warzywne, ziemniaczane czy makaronowe, pasty do smarowania, masła ziołowe, zupy, farsze czy chleb z masłem o lekko gorzkawym, orzechowym smaku. Wiosenna sałatka z młodymi listkami i kwiatami pomoże złagodzić kaszel i przeciwdziałać nadkwaśności. Kwiaty są mile widzianą ozdobą napojów i deserów.

Pokrzywa

może nie trzeba go przedstawiać, znają go wszyscy, albo jako nieprzyjemny, parzący chwast, albo jako niezwykle ceniony lek. Pierwsze wiosenne pędy młodych pokrzywy charakteryzują się dużą zawartością witaminy C, a także żelaza, magnezu, chlorofilu, kwasu krzemowego, kwasu mrówkowego, histaminy, serotoniny i wielu innych korzystnych dla naszego zdrowia substancji. Ale można też przygotować pokrzywy.

Działanie pokrzywy

mają wszechstronne działanie lecznicze, w szczególności działają moczopędnie, odtruwająco, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwutleniająco.

Pokrzywa pomaga głównie na:

  • leczenie chorób bakteryjnych i wirusowych

  • obciążenie psychiczne, (wiosenne) zmęczenie i wyczerpanie

  • reumatyzm, dna moczanowa i cukrzyca

  • choroby układu krążenia

  • choroby układu oddechowego

  • detoksykacja organizmu

  • problemy z prostatą

  • wypadanie włosów

Zbiór i wykorzystanie pokrzywy

„Z pokrzywy zbiera się liście, zwłaszcza pierwsze wiosenne, później już tylko młode wierzchołki i pędy. Okres najskuteczniejszego działania leczniczego nie jest zbyt długi i trwa mniej więcej do końca maja. W miarę wzrostu pokrzywa zawiera więcej azotanów. Pokrzywę zrywamy wyłącznie w miejscach nasłonecznionych. Stosuje się go zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej, przygotowuje się z niego większość leczniczych herbat, soków, koktajli, nalewek, okładów i kąpieli. mówi Martin Kolár.

Pokrzywy w kuchni

Młode pokrzywy należą do farszu wielkanocnego, nadają się do pieczonych ziemniaków, zup, słonych pasztetów i strudla. Zupa szpinakowa i pokrzywowa jest słynna. Garść posiekanych liści pokrzywy dobrze komponuje się z plackami ziemniaczanymi, liście pokrzywy dobrze komponują się z naleśnikami, pieczonymi ziemniakami i makaronem, a także chipsami ziemniaczanymi. Strudel z ciasta francuskiego nadziewany posiekanymi pokrzywami z jajkami i kiełbasą jest świetny.

Szpinak z pokrzywy wiosennej

Składniki

  • 6 dużych garści młodych pokrzyw

  • 1 łyżka masła

  • 1 duża cebula

  • 3-5 ząbków czosnku

  • sól

  • pieprz

  • W razie potrzeby 3 jajka lub śmietanka do gotowania

Przygotowanie

Młode pędy pokrzywy parzymy lekko osolonym wrzątkiem i pozostawiamy do dokładnego odsączenia. Odsączone pokrzywy drobno posiekać. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrzywy, wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz, od czasu do czasu mieszamy i chwilę dusimy. Na koniec wmieszać jajko do szpinaku pokrzywowego. Lub polej go odrobiną śmietany kuchennej.

Dzięcioł zwyczajny

to niepozorna, wieloletnia roślina pełzająca o drobnych niebieskofioletowych kwiatach i sercowatych liściach, obficie rośnie na łąkach, w zaroślach, przy drogach lub w ogrodach jako chwast, rozwija się szczególnie w wilgotnych miejscach.

Efekty lodów

Ashwagandha zawiera witaminę C, prowitaminę A, garbniki, gorycz, olejki eteryczne, żywice, cholinę, saponiny, potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo. Ashwagandha ma między innymi działanie lecznicze, przeciwzapalne, moczopędne i dezynfekujące.

Popenec pomaga głównie w:

  • anemia i awitaminoza

  • zmęczenie i wyczerpanie

  • zaburzenia trawienia (wspomaga apetyt, pomaga przy wzdęciach)

  • kaszel i przeziębienie

  • choroba dróg moczowych

  • detoksykacja organizmu

  • żylaki

  • słabo gojące się rany

  • problemy skórne

Kolekcja i wykorzystanie Popeneca

Zbieramy kwitnące łodygi popsicles od marca do lipca. Ze świeżego ziela można przygotować herbaty, syropy, nalewki, olejki i miody. Popiół możemy także suszyć (trzeba bardzo uważać, gdyż zawarte w nim olejki eteryczne są lotne) w cieniu lub poprzez sztuczne suszenie w temperaturze do 40°C.

Popcorn w kuchni

Młode liście przeznaczone do przetwórstwa kuchennego zrywa się zaraz po pojawieniu się na wiosnę, gdyż wtedy mają najbardziej wyrazisty smak. W tradycyjnym farszu wielkanocnym z pewnością nie może zabraknąć świeżych wiosennych liści dzwonka oraz młodych pokrzyw i innych ziół. Popenec ma delikatny ziołowy aromat i pikantny smak przypominający natkę pietruszki lub bazylię, świetnie komponuje się z masłami ziołowymi, pastami i dipami. W ciepłej kuchni doskonale komponuje się z omletami oraz innymi daniami jajecznymi i ziemniaczanymi. Wiosną najlepiej prezentuje się w sałatkach warzywnych. Suszony koper włoski stosowany jest jako przyprawa podobna do majeranku.

Omlet ziemniaczany z popenką

Składniki

  • 4 ugotowane ziemniaki

  • 1 cebula

  • 1 łyżka posiekanego pora lub szczypiorku

  • 1 garść posiekanych lodów

  • sól

  • pieprz

  • 4 jajka

  • olej

Przygotowanie

Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę, por i pokrojone w kawałki ziemniaki. Jajka rozbić z bułką tartą, dodać sól i pieprz i polać masę ziemniaczaną. Upiecz omlet i od razu podawaj.

Lekarz pulmonolog

to małe zioło, jedno z pierwszych zbieranych wiosną. Ciekawa roślina o kolorowych kwiatach od różowego do fioletowego i liściach z małymi plamkami. Rośnie obficie w naszych lasach łęgowych, liściastych i mieszanych i tworzy drzewostany, których nie można przegapić.

Efekty płucne

zawiera witaminę C, śluz, saponiny, garbniki, flawonoidy, alkaloidy, kwas krzemowy, kwasy organiczne i inne substancje aktywne. Dziurawiec ma m.in. działanie antybiotykowe, przeciwzapalne, dezynfekujące i ściągające.

Płuca pomagają głównie w:

  • problemy z płucami i układem oddechowym

  • problemy trawienne

  • infekcja dróg moczowych

  • słabo gojące się rany

  • hemoroidy

Pobieranie i wykorzystanie płuc

„Kwitnąca łodyga zbierana jest w marcu i kwietniu, a dolne liście około dwa tygodnie później. Najwcześniejszą herbatę (często dodawaną do mieszanek herbacianych) lub nalewkę przygotowuje się ze świeżego zioła. Herbatę z miodowca zazwyczaj słodzi się miodem, ponieważ jest gorzka. Suszymy szybko dwudyszne na powietrzu i w cieniu, stwierdza zielarz.

Nalewka domowa na płuca

Składniki

  • 100 g drobno posiekanej świeżo kwitnącej miodówki

  • 400 do 500 ml wódki

Przygotowanie

Posiekane płuco włóż do szklanki, zalej alkoholem i zamknij. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce i pozostawiamy do maceracji na 2-3 tygodnie. Codziennie dokładnie wstrząśnij słoiczkiem. Następnie przecedzić zawartość przez filtr do kawy. Nalewkę przelej do ciemnej butelki i szczelnie zamknij.

Dżdżownica w kuchni

są wspaniałym składnikiem i cechą szczególną pierwszych wiosennych sałatek, siekany szczypiorek nadaje się do gotowanych ziemniaków, zup i past do smarowania. Piękne kwiaty miodarki są ciekawą ozdobą napojów, deserów i sałatek owocowych, ale dzięki swojemu niezbyt wyrazistemu smakowi nadają się właściwie do wszelkich potraw, zarówno słonych, jak i słodkich.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *