W kuchni Ivy Ekimowej: Mój stojak na dynie zdobywa punkty (+przepisy)

Piękna prezenterka telewizyjna i specjalistka ds. PR Iva Ekimova jest nie lada wirtuozem w kuchni. Spotykam się z nią, aby uzyskać serię porad kulinarnych.

Jak się odżywiać, aby mieć zdrowe kości, zęby i mięśnie, ponieważ regularnie ćwiczysz?

Nie robię nic specjalnego, ale trenując wspomagam organizm witaminami, minerałami, kwasami omega-3. Ale najlepiej dodać wszystko z natury. Kiedy tylko mogę, wolę jeść owoce i warzywa na surowo, ponieważ w ten sposób przechowują w najczystszej postaci wszystkie przydatne dla organizmu substancje.

Czy jesz produkty mleczne, czemu dietetycy niemal obecnie zaprzeczają?

Nie piję świeżego mleka, bo dorosły organizm nie ma enzymu, który mógłby je przetworzyć, ale uwielbiam produkty mleczne. Kiedy jestem w intensywnym trybie sportowym, nie jem serów, ale odtłuszczony twaróg i jogurty o zawartości tłuszczu 0%. To wystarczy dla układu kostnego. Ważne jest również wykonywanie badań profilaktycznych w kierunku osteoporozy. Aby zachować zdrowie na dłużej, warto uprawiać sport, unikając kontuzji. Na bieżni na siłowni na przykład nie biegam, w ciągu godziny chodzę po wzniesieniu. Zapobieganie jest najlepszą obroną! Problemy ze stawami i plecami wynikają z biegania. Co drugi dzień chodzę na siłownię i na zmianę chodzę na bieżnię, ergometr, orbitrek i ćwiczę.

Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?

Kiedy przygotowuję sałatkę, staram się dodać do niej jeden superfood, najczęściej jest to komosa ryżowa. Najbardziej smakuje mojej rodzinie i udaje mi się ich nakłonić do myślenia, że ​​jest to świetny substytut makaronu i ryżu. Bardzo dobrze komponuje się z zielonymi sałatami, z rukolą. A kiedy robię tabouli z komosą ryżową i sałatka smakuje dobrze, moja córka Dara też ją zjada. Dzięki Bogu, że nie jest fanką fast foodów. Wspaniała sałatka to połączenie komosy ryżowej, rukoli, pomidorków koktajlowych, dymki i prażonych na patelni nasion sezamu. A sos robię najczęściej z soku cytrynowego i balsamico malinowego, odrobiny musztardy i pół łyżki miodu. Czasami robię klopsiki z komosy ryżowej, które również smakują w domu.

Co gotujecie na danie główne?

W domu jemy posiłek. Dara to organizm rosnący i nie mogę pozbawić jej mięsa. Wolę podawać wołowinę lub rybę. Zwykle posypuję wołowinę solą i pieprzem, odstawiam na pół godziny, a następnie gotuję. Na patelni rozgrzewam olej, przechylam go na bok i zaczynam polewać nim mięso. Po ugotowaniu mięso zostawiam na pół godziny, a następnie można je pokroić w cienkie plasterki. Często podaję ją z puree z selera i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem. Ziemniaki gotuję w bulionie warzywnym, żeby nie dodawać dodatkowej soli. Zostawiam je lekko niedogotowane. Wstawiam je do piekarnika na wyższą temperaturę, posypuję rozmarynem, dolewam odrobinę oleju i pieczę. Puree z selera gotuje się dłużej, ponieważ wymaga dobrego ugotowania. Można go ugotować w bulionie z kurczaka, bez dodatku soli. Trudno nakłonić dzieci do jedzenia samego selera, dlatego gotuję osobno pół ziemniaka i marchewkę, dodaję je do gotowanego selera i rozcieram z masłem i mlekiem.

Co gotujesz ze swoją córką?

Pieczemy ciasteczka lub robimy babeczki. Uwielbia ciasta i dynię. Moja ostatnia dynia poszła „olele”. Wszyscy oblizywali palce. Kupiłam niedawno dynię i upiekłam jedną część z miodem i orzechami, ale nie zrozumiałam. Dlatego też postanowiłam z drugiej strony przygotować dynię, na którą podam Wam przepis.

Jakie jest Twoje ulubione bułgarskie danie?

Bardzo lubię serek szopski i często robię go w kilku odmianach. Najczęściej bazuję na klasyce, wkładając do glinianej miski ser, ser żółty, pomidor, jajko, ser topiony, paprykę czerwoną i piecząc w piekarniku.

Które włoskie danie lubisz najbardziej?

Moje ulubione to pizze i makarony. Kiedyś denerwowałem się gotowaniem makaronu i na wszelki wypadek zrobiłem spaghetti. Ale wraz z Camelią Voche, z którą byłam w VIP Brother, zobaczyłam, że każdy rodzaj makaronu można przygotować ręcznie i szybko. Robiła głównie makarony z warzywami. Na odrobinie masła lub oleju smażył warzywa takie jak cebula, cukinia, papryka. Ugotowała makaron na maśle i wymieszała go z warzywami i było wspaniale.

Jaka jest Twoja ulubiona przyprawa?

Bardzo lubię dania na słono, a w gotowaniu najczęściej wykorzystuję bazylię.

Zupa krem ​​z brokułów i sera topionego

Bogaty w białko

łatwy

4 porcje

30 minut

Na jedną porcję:

305 kcal

gruby 6 lat

węglowodany 7 g

białka 8 g

włókno 15 lat

niezbędne produkty:

1 główka brokułów

2 marchewki

2 ząbki czosnku

60 g masła krowiego

2 łyżki mąki

200 g naturalnego sera topionego

500 ml bulionu warzywnego

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Obierz marchewki i pokrój je w plasterki. Podsmaż je na połowie oleju. Dodaj posiekany czosnek.

2. Zalać gorącym bulionem, posolić i gotować, aż marchewka będzie miękka.

3. Podsmaż mąkę na pozostałym oleju. Doprawić solą i pieprzem. Do roztopionego sera dodać beszamel i dobrze wymieszać. Wlać sos do zupy.

4. Brokuły podzielić na różyczki i włożyć do zupy na 5 minut.W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Kto chce, może przygotować zupę z 500 ml świeżego mleka.

Ciasto dyniowe

Bogaty w witaminę C

łatwy

10 porcji

60 minut

Na jedną porcję:

410 kcal

gruby 3 lata

węglowodany 19 g

białka 5 g

błonnik 10 g

niezbędne produkty:

1 opakowanie drobnej skórki

starta dynia

1? h.h. cukier

masło

wanilia

cynamon

otarta skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj dynię na parze z ? h.h. cukier i trochę masła. Dodaj odrobinę cynamonu, odrobinę wanilii i wyciśniętą skórkę z cytryny. Karmelizować orzechy włoskie 1 łyżeczką. cukier. Wszystko wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

2. Każdą warstwę ciasta posmarować roztopionym masłem, posypać nadzieniem dyniowym i zwinąć. Ułóż skórki na patelni jak skręcone ciasto.

3. Piec w temperaturze 220-220°C, wyjąć i posypać cukrem pudrem.

Podawaj dynię z herbatą ziołową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *