To ta pora roku, kiedy cały dom wypełnia się magicznymi aromatami. Świąteczne słodycze i ciasteczka to nie tylko obowiązkowy posiłek w domu, ale także odpowiedni prezent dla bliskich i przyjaciół. Dodatkowo cieszą się dużą popularnością wśród dzieci jako przetwory, ponieważ mogą je wspólnie z nami wycinać, kolorować i dekorować.
Oferujemy Państwu ulubiony przepis na świąteczne ciasteczka od jednego z ulubionych szefów kuchni na świecie –
ciastka świąteczne
Niezbędne produkty:
1 mandarynka
100 g masła (zimnego)
180 g mąki zwykłej
50 g cukru
pół łyżeczki mielonego cynamonu (można dodać więcej ulubionych przypraw np. imbir w proszku, kardamon, gałka muszkatołowa)
1 łyżka mleka
Formy do ciast
Opcjonalnie: małe kandyzowane owoce lub marmolada
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
1. Drobno zetrzyj skórkę mandarynki.
2. Masło pokroić w kostkę, włożyć do miski z mąką, cukrem, skórką mandarynki i cynamonem.
3. Palcami wcieraj masło w masę, aż będzie przypominać drobną bułkę tartą.
4. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj, aby uzyskać miękkie ciasto.
5. Ciasto zawiń w przezroczystą folię i włóż do lodówki do stwardnienia na około 30 minut.
6. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość 1 cm.
Z tej samej mieszanki możesz zrobić cake pops z „okienkiem”. W tym celu potrzebne są formy o tym samym kształcie, ale małych i dużych rozmiarach. Odetnij dolną warstwę większym kształtem, górną warstwę mniejszym. W pustej przestrzeni pomiędzy warstwami lub w tzw. okienku można umieścić drobno kandyzowane owoce lub marmoladę.
7. Piecz 12 minut lub do momentu, aż ciasteczka będą złociste.
8. Pozwól im ostygnąć, a następnie przenieś je na metalową kratkę.
Można je przewiązać wstążką i powiesić na choince.
Ciasto można też zamrozić i upiec ciasta tuż przed świętami.
Gotowe ciasteczka będą dobrze przechowywane przez około pięć dni w hermetycznym pojemniku.