Jabłka należą do ulubionych owoców zarówno dzieci, jak i dorosłych. Możemy jeść je same, ale także wykorzystywać je do ciast czy bułek. Zamiast jeść je w całości, wiele osób obiera owoce ze skórki, a następnie je wyrzuca. Jest to błąd, ponieważ nadal można go używać.
Jabłka to niezwykle zdrowy owoc. Zawierają stosunkowo niewiele kalorii w 100 g (około 50 kcal), ale jednocześnie są pełne składników odżywczych. Zawierają wiele witamin (C, grupy B i E), magnez, fosfor, żelazo, beta-karoten i błonnik. Są także źródłem przeciwutleniaczy, takich jak kwas L-askorbinowy i polifenole. Bogaty w wartości odżywcze jest nie tylko miąższ, ale także skórka, która często ląduje w odpadach.
Czy wyrzucasz skórki od jabłek do śmieci? Można ich używać do czyszczenia
Coraz więcej osób stawia na zero waste i poszukuje alternatywnych i ekologicznych rozwiązań, na przykład podczas sprzątania swoich domów. Okazuje się, że skórki jabłek świetnie nadają się do czyszczenia. Zawierają kwas jabłkowy, który działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i wybielająco, dzięki czemu świetnie poradzą sobie z czyszczeniem nawet najcięższych zabrudzeń. Skórki możesz użyć do czyszczenia piekarnika. Jak? Wystarczy ułożyć skórki na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po około 15–30 minutach zdejmij skórkę i wytrzyj wnętrze urządzenia szmatką. Wszystko gotowe! To łatwy sposób na rozpuszczenie tłuszczu i wyczyszczenie piekarnika.
Nie wyrzucaj skórek jabłek. Przydają się nie tylko do czyszczenia piekarnika
Skórki jabłek można również używać do czyszczenia przypalonych garnków i zlewów. Jak to zrobić? W tym celu należy przygotować płyn czyszczący. Robisz to napełniając bukłaki wodą i włączając gaz. Skórki należy gotować przez co najmniej 30 minut, pozostawić do ostygnięcia i wlać płyn do butelki ze sprayem. Teraz wystarczy, że spryskasz zabrudzoną powierzchnię i wyczyścisz garnki lub zlew gąbką.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Zawsze mam jabłko w garażu. Jest niezastąpiony podczas wycierania okien. Eliminuje powszechny problem
Jabłka na szarlotkę w słoikach. Przepis jest prosty, a smak niesamowity