Twoje słodycze nigdy nie stwardnieją. Zrób jedną rzecz z myjką, a zawsze pozostanie pięknie miękka i elastyczna

Czasami pod koniec roku jesteś tak zajęty, że pieczesz ciasteczka później, niż byś chciał. A jeśli Twoje ulubione elementy muszą wisieć, pojawia się problem.

Twoje bułki, gwiazdki i babeczki mogą być najpiękniejsze, ale jeśli rodzina może się na nich połamać, to na nic. Jeśli spotkała Cię taka sytuacja, zachowaj spokój, znamy kilka trików również na takie przypadki.

Dodaj do tego wilgoć

Twoje ciasteczka potrzebują wilgoci. Do pudełka, w którym jest przechowywany, dodać pokrojone w ćwiartki jabłko. Doda to wilgoci ciastkom. Ale lepiej zmieniać go co drugi dzień, aby nie zaczął pleśnieć w zamkniętej przestrzeni. Po 4-6 dniach nawet najtwardsze kawałki powinny być miękkie.

Jeśli chcesz przyspieszyć ten czas, umieść pudełko w pobliżu grzejnika. Proces uwalniania wilgoci ulega przyspieszeniu, a wymagany czas można skrócić nawet o połowę.

Należy jednak wziąć pod uwagę, że aromat jabłkowy jest również wchłaniany przez cukierek. Ale możesz z tego skorzystać. Jeśli posypujesz te jabłka cynamonem, goździkami lub aromatem waniliowym, taki płyn do płukania wyjdzie tylko ciastkom na dobre. I jeszcze bardziej podtrzyma świąteczną atmosferę.

Jeśli nie masz jabłka lub nie chcesz, żeby cukierek pachniał jabłkami, to też Ci pomoże kromka chleba na zakwasie. Ale zamień go na świeży. Spleśniały lub twardy nie zapewni Ci potrzebnej usługi. Chleb ma oczywiście znacznie mniej wilgoci niż jabłka, dlatego ciasteczka będą potrzebowały więcej czasu na zmięknięcie.

Zdjęcie: Shutterstock

Można także użyć skórek ziemniaków. Ziemniaki dokładnie myjemy, oskrobujemy i osuszamy skórkę. Następnie po prostu dodaj je do pudełek ze słodyczami. Podobnie jak w poprzednich przypadkach należy jednak zachować ostrożność i zapobiec ewentualnemu tworzeniu się pleśni.

Cukierki można przykryć folią aluminiową i ułożyć złożoną ręczniki papierowe lub materiałowe namoczone w wodzie. I oczywiście zamknij je w pudełku. Woda zapewni ciastkom niezbędną wilgotność bez żadnych innych składników.

Pomocna będzie także herbata lub kawa

To jest dobre przechowuj słodycze w blaszanych pudełkach lub przynajmniej w tych wyłożonych folią. W przeciwieństwie do papierowych, wilgoć nie może uciekać z takich ścian przez ściany. Cukierki najlepiej miękną w hermetycznych pojemnikach.

Jeśli wszystko inne zawiedzie, przygotuj dla swoich gości wspaniałą kawę, herbatę lub kakao, a oni będą mogli maczać w niej swoje ciasteczka. Tak czy inaczej na pewno im się to spodoba.

Zdjęcie: Shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *