Do Nowego Roku pozostało niewiele czasu, czas pomyśleć, co przygotować na noworoczny stół.
Mowa o trzech oryginalnych daniach noworocznych przygotowanych z prostych składników.
Bruschetta z rybą
Będziesz potrzebować następujących składników: pyszny chleb, 240 g filetu śledziowego, niebieska cebula (jedna cebula), serek śmietankowy, dwa jajka, dwa buraki i mikroliście do dekoracji.
Buraki i jajka ugotować, chleb pokroić w kromki i obsmażyć na suchej patelni.
Posmaruj plastry serkiem śmietankowym. Drobno posiekaj śledzie i wymieszaj z posiekaną cebulą.
Ugotowane buraki pokroić w plasterki i ułożyć na pieczywie. Na wierzchu ułóż łyżeczkę śledzia i cebuli, udekoruj mikrogreenami i posyp startym jajkiem.
Sałatka „Jasna”
Będziesz potrzebować jabłek Granny Smith (dwie sztuki), łyżki soku z cytryny, papryki (jedna sztuka), lekko solonej czerwonej ryby (200-300 gramów), łyżki nasion sezamu, łyżki sosu sojowego i oliwy z oliwek.
Czerwoną rybę pokroić w kostkę, dodać oliwę, nasiona sezamu i sos sojowy, wymieszać.
Jabłka również kroimy w kostkę, dodajemy do nich sok z cytryny, żeby nie ściemniały.
Jabłka wymieszać z rybą, dodać pokrojoną w kostkę słodką paprykę. Można ozdobić zielenią.
Roladki rybne
Będziesz potrzebował jajek na twardo (dwie sztuki), 70 gramów lekko solonej czerwonej ryby, chleba pita, 150 gramów serka śmietankowego i świeżego ogórka (100 gramów).
Posmaruj chleb pita serem. Ogórka pokroić w paski i ułożyć na jednym brzegu.
Następnie dodaj starte jajka, a na końcu rybę. Chleb pita zawiń szczelnie w rulon i pokrój na małe porcje.
Wcześniej nauczyliśmy się, jak prawidłowo przechowywać sałatki po wakacjach.