Trybula to staroczeska przyprawa i zioło lecznicze. Urośniesz go łatwo i szybko

Kerblík trebule, stara czeska stokláska, charakteryzuje się ciekawym aromatem przypominającym anyż. Od zawsze należał do kuchni czeskiej, stosowany był wszędzie tam, gdzie używano pietruszki, szczypiorku i estragonu. Trybula jest również dobrym lekarstwem, które może pomóc w trawieniu, detoksykacji i utracie wagi, zalecana jest przy problemach z oddychaniem i ciśnieniem krwi. Dzięki temu, że uprawa trybuli jest mało wymagająca, może ją uprawiać naprawdę każdy.

lub też trebule pravá, w staroczeskiej stoklásce, należy do rodziny miříkaceae i jest rośliną jednoroczną, która czasami osiąga wysokość około 50 cm. Liście są pierzaste, a kwiaty są białe. Wyglądem liści przypomina nieco bardziej dorosłą pietruszkę, może mieć również kręcone liście podobne do kędzierzawej pietruszki, a zapach przypomina anyż. Spotkamy go także na wolności w dzikiej wersji. Znane jest tu już od średniowiecza.

Do czego służy trybula koniczynowa

„W przeszłości trybulę podawano karmiącym matkom w celu wspomagania laktacji, a zmieszaną ze smalcem stosowano ją przy wrzodach, obrzękach i bólach stawów. Zawiera dużą ilość witaminy C, żelaza i magnezu z minerałów, a także flawonoidy, glikozydy, olejki eteryczne i inne substancje prozdrowotne. Napar z trybuli wspomaga trawienie, jest szczególnie skuteczny przy problemach żołądkowych, wzdęciach i biegunce. Pomaga także regulować ciśnienie krwi. Sprawdziła się w chorobach stawów, stanach zapalnych układu moczowego i nerek, działa moczopędnie i ułatwia wydalanie. Nadaje się do diet redukcyjnych, odtruwa i regeneruje organizm, delikatnie oczyszcza szczególnie wątrobę, nerki i pęcherzyk żółciowy. Pomaga także przy silnym kaszlu i problemach z oddychaniem.” polecany przez zielarza Martina Kolára. Napar z trybuli sprawdzi się także jako okład na zmęczone oczy i odświeżenie skóry.

Herbata Gerbil na odchudzanie

Składniki

  • 1 łyżka świeżych liści trybuli

  • 250 ml wrzącej wody

Przygotowanie

Kerblík zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na około 10 minut. Odpływ.

Używać

Na problemy żołądkowe pijemy letnią herbatkę z trybuli po posiłku. Aby wesprzeć diety odchudzające, taką ilość wypijamy trzy razy dziennie przed posiłkami. Zawsze przygotowujemy herbatę świeżą.

Jak uprawiać trybulę

  • Trybula jest rośliną łatwą w uprawie, dobrze rośnie w ogrodzie, rośnie w skrzynkach na balkonie i parapecie.

  • Trybula nadaje się do uprawy na glebie lekkiej i przepuszczalnej, najlepiej rośnie w umiarkowanym cieniu. Preferuje siedliska bardziej wilgotne. Trybula uprawiana w półcieniu będzie miała silniejszy aromat i smak niż trybula rosnąca na słońcu.

  • Nasiona wysiewamy bezpośrednio na działce w rzędach oddalonych od siebie o 25 cm, w rzędzie co 2 cm. Siew można powtarzać kilka razy w ciągu roku. Optymalny termin siewu przypada na okres od kwietnia do września. Trybula, którą siejemy dopiero we wrześniu, zimuje i wczesną wiosną wytwarza bogate liście, które można natychmiast zebrać.

  • Wysiewamy pojedyncze nasiona do skrzynki o wymiarach około 1 x 1 cm i przykrywamy 1,5 cm warstwą gleby. Nie możemy zapomnieć o wystarczającej warstwie drenażowej. Utrzymujemy podłoże zawsze wilgotne. Umieść doniczkę w półcieniu. Trybulkę wysiewamy w doniczce na wewnętrznym parapecie przez cały rok.

  • Kiedy lato jest suche, trybulę musimy obficie podlewać, gdyż potrzebuje ona do wzrostu wystarczającej ilości wilgoci. Jeśli cierpi na suszę, jej liście szybko więdną.

  • Trybulę zbieramy, gdy tylko rośliny osiągną wysokość co najmniej 6 centymetrów. Zbiór można uzyskać po około miesiącu od siewu.

  • Zbieramy tylko młode i świeże liście, najlepiej wykorzystać je od razu. Gdy tylko roślina zakwitnie, nie zbieramy już liści.

  • Kerblík można zamrozić lub marynować w occie lub oleju. Podczas suszenia ulega zniszczeniu, ponieważ traci swój typowy aromat i smak.

Szczypta przyprawy trybuli

Trybula należy do ziół o łagodnym smaku, takich jak szczypiorek, pietruszka płaskolistna czy estragon, pachnie słodko anyżem. W przeszłości trybula była powszechnie stosowanym ziołem w naszym kraju, staroczeska kuchnia nazywała ją „stokláską”, a słynna kucharka Magdalena Dobromila Rettigová polecała trybulę na zimno z gotowaną wołowiną i zupę z trybuli na bulionie wołowym, śmietanie i żółtkach. Trybulę dodajemy do ciepłych potraw dopiero na ostatnią chwilę, w trakcie gotowania traci ona smak.

Świeża trybula to przede wszystkim dodatek do ryb, domowych klopsów lub klopsików, mięs z grilla, zup, omletów, sosów czy past do smarowania. Pamiętajmy tylko, że zostanie on zagłuszony w potrawach przez silniejsze zioła, dlatego nie łączymy go np. z majerankiem czy rozmarynem. Kerblík to świetna przystawka, zupa, sałatka lub danie ziemniaczane.

Zupa-krem z trybuli i migdałów

Składniki

Przygotowanie

Cebulę i seler pokroić w plasterki, zioła posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmaż seler i cebulę, dodaj mąkę i krótko smaż. Dodać migdały i około połowę posiekanych ziół. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, pozostałe zioła i zmiksować zupę. Dodaj sok z cytryny do smaku. Udekorować świeżą trybulą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *